Nieuws

 • Inclusief werken

Geef asielzoekers een kans in de sociale economie

Beste aanstaande regering: geef asielzoekers eenvoudiger toegang tot de sociale economie
 • Inclusief werken
 • Hergebruik

20 actiepunten voor lokale besturen

Met de gemeenteraadsverkiezingen in zicht stellen we 20 concrete actiepunten voor. Zo versterken wij lokale besturen die samen met de sociale ondernemers werk willen maken van een lokaal sociaal circulair beleid.
 • Repareren

Europa zet in op herstel – Right2Repair

EU-‘right2repair’-regels bieden nieuwe kansen voor een circulaire wereld

Hierom gingen zij aan de slag in de sociale economie

Mensen vooruit helpen, de afvalberg verkleinen, gewoonweg een job met impact. De redenen om aan de slag te gaan in de sociale economie zijn talrijk.

Duurzame partnerships in een wispelturige economie

Via een ‘full partnership’ slaan Groep Weerwerk en 6 bedrijven / organisaties de handen stevig in elkaar. Ze vormen samen een klein economisch biotoop waarin ze elkaar volop versterken en ondersteunen.

Zes organisaties versterken het HERW!N collectief

Maak kennis met de zes zeer verscheiden en prachtige organisaties die ons collectief versterken.
 • Inclusief werken

De sociale tewerkstellingsonderneming (STO) is geboren!

Op 19 januari keurde de Vlaamse Regering het derde ontwerp van het ondersteuningsdecreet goed, met daarin een nieuwe soort sociale onderneming: de sociale tewerkstellingsonderneming (STO).

5 politieke partijen willen investeren in sociale economie

Gemaakte beloftes werden tegen het licht gehouden, nieuwe beloftes gemaakt. Weten we nu op welke partij we moeten stemmen voor meer investeringen in de sociale economie in Vlaanderen?
 • Hergebruik

We gaan steeds meer voor tweedehands

Steeds meer Belgen geven spullen weg of kopen en verkopen tweedehands! Ontdek alle resultaten van ons grootschalig onderzoek.

HERW!N en Kringwinkel vlammen mee voor De Warmste Week 🔥

Dat doen we met een unieke inboedel voor het warmste huis en een mooie schenking voor de verschillende goede doelen.

Spotlights on! Nuri & Helga – Biolandbouw

Helga & Nuri werken bij biolandbouwbedrijf De Wroeter en schitteren in onze nieuwe 'Spotlights on!'
 • Hergebruik

De sint wordt steeds groener

Meer dan één op de drie schoorstenen worden gevuld met tweedehandsspeelgoed. Een opmerkelijke stijging, want twee jaar geleden was dit nog maar 26%. Ontdek ons grote sinterklaasonderzoek.
 • Hergebruik

Kringwinkel: dé partner voor lokaal hergebruik in een circulaire textielketen

Elk jaar wordt er in Vlaanderen meer dan 100.000 ton textiel afgedankt, waarvan meer dan de helft kledij. Deze enorme textielberg moet dringend verkleind én meer duurzaam en circulair verwerkt worden. Lees hierover de position paper van onze collega Greg.

Spotlights on! Sayd – Renovatiewerken

Vloeren, schilderwerken, gyproc plaatsen of schrijnwerkerij. Geen klus te groot of te klein voor de renovatieploegen van Groep INTRO. Maak kennis met medewerker Sayd.

Fietslease voor particulieren

Sinds kort kan je ook als particulier bij onze fietsleden terecht voor het leasen van een (elektrische) fiets.

HERW!N 🤝 IDEWE

Met dit partnerschap gaan we het ondernemerschap bij maatwerkbedrijven versterken. Ontdek hoe we dat zullen doen.
 • Hergebruik

Spotlights on! Kim – Kringwinkel

"De grootste meerwaarde van Kringwinkel? Sowieso het verminderen van de afvalberg." Maar voor Kim persoonlijk, toch ook de sociale omgang met klanten en collega's.

Word jij binnenkort een maatwerkcoach?

Als maatwerkcoach laat je mensen hun talenten ontplooien terwijl je hen jouw vakkennis bijbrengt. Verschillende CVO's in Vlaanderen geven je nu een kick-start met een opleiding tot maatwerkcoach.

Sociale tewerkstelling voor mensen met een visuele beperking bij Licht en Liefde

Maak kennis met één van onze nieuwe leden, Licht en Liefde. Na 100 jaar zorg voor blinde en slechtziende mensen, wagen ze zich vandaag aan nieuwe vormen van sociale tewerkstelling.

Spotlights on! Kimberley – Sense

'Duracell konijn' Kimberley hopt het liefst rond in de zaal, maar ook achter kassa is ze volledig in haar sas wanneer ze mensen verwelkomt. Ze kwam bij Sense terecht via het OCMW en is vastberaden om zich op een jaar tijd klaar te stomen voor de horecawereld.

Onze grondstoffen zijn op.

Earth overshoot day valt dit jaar op 2 augustus. Het is de dag van het jaar waarop de ecologische voetafdruk van de mens globaal gezien even groot is als de biocapaciteit van de aarde voor één jaar.
 • Hergebruik

Voorstellen voor een goed opgezette UPV textiel

OPINIE GREG VAN ELSEN | Concrete voorstellen voor een gedragen UPV Textiel
 • Energiebesparing

Van isolateur tot energiesnoeier

Van isolateur en schilder tot Energiesnoeier. Ontdek het traject van Khalid bij 3Wplus.

De beste tips voor een onvergetelijke zomer

We bezorgen je een dosis inspiratie voor al je zomerse plannen.

Wat als we het contingent collectief maatwerk loslaten?

Hoeveel jobs zou onze sector kunnen realiseren als we het contingent collectief maatwerk loslaten? We vroegen het aan onze leden.

Open brief sociaal energietarief

Op 1 juli stopt de uitbreiding van het sociaal energietarief. Voor veel mensen is het helemaal niet duidelijk wat dat gaat betekenen, en zij dreigen in nog kwetsbaardere situaties terecht te komen.

Een fiscale hervorming die goed is voor mens én milieu?

OPINIE GREG VAN ELSEN | De federale regering boog zich over een langverwachte fiscale hervorming, maar vond nog geen akkoord. Wij leggen nog maar eens de vraag naar een circulaire fiscaliteit op tafel.

Timmerwerkt en Het Heft vervoegen ons collectief

Het HERW!N collectief breidt alweer uit met twee prachtige nieuwe leden. Maak kennis met Het Heft, een arbeidscentrum uit Limburg en met het Gentse meubelatelier Timmerwerkt.

HERW!N lanceert haar memorandum

100.000 handen: dé formule voor een rechtvaardige klimaattransitie in Vlaanderen HERW!N presenteert in het memorandum voor de regionale, federale en Europese verkiezingen van 2024 de drie basisprincipes die essentieel zijn voor de toekomst van sociaal circulair ondernemers: sociaal, circulair en lokaal! Met 13 beleidsvoorstellen reikt HERW!N de hand aan beleidsmakers en alle maatschappelijke actoren om constructief samen te werken aan een ambitieus sociaal circulair beleid.
 • Inclusief werken

Het sociaal weefsel rond medewerkers

Collega Linde gaat in gesprek met MVO Vlaanderen over het belang van het sociaal weefsel rond medewerkers en hoe er op de werkvloer mee om te gaan.
 • Repareren

Focus op elektro met ‘Living Labs Herstel Eerst’

Hoeveel ongebruikte toestellen heb jij in huis? Onze collega Kurt overtuigt je om meer in te zetten op het herstellen en hergebruiken van elektro(nische) toestellen.
 • Hergebruik

HERW!N zet in op circulair textiel

Buy, wear, trash, repeat. Het kan dienen als dé mantra voor onze moderne fast-fashion modeindustrie. Een model waar we dringend moeten van afstappen. We doen dat niet alleen via hergebruik in de Kringwinkels, maar ook met twee straffe Living Lab projecten.

Dit was de ‘Dag van de Maatwerkcoach’

Check de aftermovie van deze knallende energizer!

Iedereen heeft recht op werk

OPINIE GORIK OOMS | 100.000 handen wachten op een aangepaste job. HERW!N lanceert de online campagne ‘omgekeerde vacature’. Geen standaardvacature met hoge eisen en een lijst aan voorwaarden. Maar een vacature op maat. Want in de sociale en circulaire sector krijgen we iedereen graag aan de slag.
 • Inclusief werken

Hoe motiveert maatwerkcoach Mohammed de medewerkers?

Mohammed begeleidt medewerkers die na een moeilijke periode opnieuw hun eerste, voorzichtige stappen zetten op de arbeidsmarkt. Maar hoe motiveer je hen en hoe krijg je hun leven opnieuw op de rails?

Ann vond een nieuwe kans bij Kringwinkel

En ze greep die met beide handen! Als werkzoekende had Ann twee problemen. Of haar diploma was te laag, of ze was te oud. Bij Kringwinkel kan ze opnieuw bouwen aan haar toekomst.

Het lange traject van werkzoekende naar de sociale economie

Maak kennis met Sagal. Haar aanslepende traject naar een zinvolle job is tekenend voor wat veel mensen meemaken die wel willen werken, maar geen job vinden waar zij hun talent in kwijt kunnen.
 • Fiets

10 fietsen voor kwetsbare kinderen en jongeren

Een mooi resultaat voor de centjes die Niels & Stefanie van Roads to Movement inzamelden tijdens hun 10.000km lange fietstocht. Fietspunt Mobiel in Kortrijk stelde zijn technici aan het werk om 10 weesfietsen rijklaar te maken.

Ontdek circulaire proeftuin O.666

In Oostende vind je op de Hendrik Baelskaai een iconische site met een rijk vissersverleden. Een plaats die ons nieuwe lid, o.666 nieuw leven inblaast. Als proeftuin voor circulaire economie waar samen met zoveel mogelijk Oostendenaars gesleuteld wordt aan een nieuwe toekomst.

Toby Alderweireld over onze nieuwe coach

Ben jij benieuwd wat Toby Alderweireld denkt over onze nieuwe coach? Ontdek het in dit leuke filmpje.
 • Hergebruik

Kan Vlaanderen de materialenvoetafdruk halveren?

OPINIE GREG VAN ELSEN | Als we de materialenvoetafdruk willen halveren tegen 2050, moeten we vier keer minder lepelen uit de natuur dan nu.
 • Hergebruik

Recycleren is goed. Hergebruik is beter!

Op de internationale dag van de recyclage zetten wij graag nog eens in de verf hoeveel beter het is materialen te hergebruiken dan ze te recycleren.

Zorgsector en sociale economie slaan de handen in elkaar

Zet jouw sociale economie onderneming binnenkort ook de eerste stappen in de zorgsector? Ontdek hoe en met welke steun je dat kan doen.

Word ook maatwerkcoach

Een maatwerkcoach (vroeger monitor of teamcoach) begeleidt werknemers en helpt mensen die wat verder van de arbeidsmarkt staan. Door hen vaardigheden aan te leren, te coachen en te ondersteunen om zo het beste uit zichzelf te halen.

Kan de klimaattransitie sociaal rechtvaardig zijn?

ACHTERGRONDARTIKEL GORIK OOMS | Kan de klimaattransitie ook sociaal rechtvaardig zijn? Kunnen milieubescherming en sociale bescherming elkaar versterken?

Natuur & landschapsploegen verzorgen jouw lokale groen

Wat doen natuur- en landschapsploegen voor de natuurontwikkeling? Welke meerwaarde creëren ze daarmee voor de lokale bevolking? Ontdek dit mooie voorbeeld van een aanvullende lokale dienst.

Een duurzame én sociale dagschotel

In Merksen, Hoboken en Borgerhout verkoopt Sense dagschotels: voedzame, verse en betaalbare maaltijden. Geleverd met de bakfiets, in herbruikbare verpakkingen én door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Wevelgemse fietskoeriers brengen je boodschappen thuis

In Wevelgem kan je naar de markt gaan en je boodschappen gratis laten thuisbezorgen door de Wevelgemse fietskoeriers van Effect vzw.

HERW!N verwelkomt 3 straffe circulaire ondernemers in het collectief

Het HERW!N collectief breidt uit en versterkt zich met de toevoeging van 3 straffe circulaire en sociale ondernemers. Wij stellen je met veel plezier voor: Licht en Liefde, o.666 en Brainscape.

Spotlights on! Kathleen – De Winning

Neem samen met ons een kijkje achter de schermen van de bakkerij van De Winning. Kathleen en haar collega's zijn er alle dagen in de weer om voor jou de lekkerste taarten, quiches of andere patisserie te maken.

Waar het circulaire schoentje begint te wringen

OPINIE GREG VAN ELSEN | We moeten oppassen met het herleiden van de circulaire economie tot één grote, groene business case.

HERW!N zoekt versterking X 4

Meer elektro hersteld krijgen of reststromen van textiel optimaler valoriseren? De flow van producten in de Kringwinkels tracken van A tot Z of de online platformen optimaliseren? Wij zoeken niet één, maar vier nieuwe collega's om een volgende stap te zetten naar een meer circulaire economie.

Welke boom nemen we met kerst? Re-happy 2023

Prettige feestdagen en een getrapt nieuwjaar van het hele HERW!N-team!

Kringwinkel richt Warmste huis in

De Warmste Week vlamt dit jaar tegen kansarmoede en wij vlammen met Kringwinkel graag mee. Die hippe inrichting van het Warmste huis? Die komt uit onze winkels. Én de hele inboedel wordt na deze week geschonken aan het Limburgs platform voor mensen op de vlucht.
 • Fiets

Fietsen door de Kempen met De Sprong

Kijk mee achter de schermen bij het fietsatelier van het Kempense maatwerkbedrijf De Sprong.

Dit waren de HERW!N meet-ups

Het jaar bolt op zijn einde, en ook wij blikken in deze tijden graag terug. Niet op dat afgelopen jaar, wel op onze vijf schitterende meet-ups.
 • Businessmodellen met impact

HERW!N gaat voor circulaire economie 2.0

Drie keer prijs met de goedkeuring voor de Living Lab projecten waar HERW!N, heel wat van de leden en onze vaste partners van Repair zkt Hub bij betrokken zijn.

Spotlights on! Hans & Matthew – WeerWerk

Met de koudste winterweken voor de deur is er geen beter moment om het over isolatie te hebben. Al focussen wij ons liever op de mensen die deze vakkundig voor je komen plaatsen. In de Spotlights: Hans & Matthew, het gouden duo van WeerWerk's renovatieploeg.

Een gratis LED-lamp bij je tweedehandse lampenkoopje

Tweedehands én energiebesparend. Daarvoor slaan Kringwinkel en Signify de handen in elkaar.

Buurtrestaurants serveren sterrenmenu

De buurtrestaurants en de NorthSeaChefs slaan opnieuw de handen in elkaar voor de eindejaaractie Buurt op je Bord. Ontdek waar je terecht kan om een feestelijk eindejaarmenu te bestellen.
 • Inclusief werken

Een job in de sociale economie brengt op

De impact van werk op het welbevinden en welzijn van de mens valt niet te berekenen. De financiële impact die een medewerker in de sociale economie heeft, wel. Koen, economisch adviseur bij HERW!N schreef voor sociaal.net een uitgebreid achtergrondartikel over onze kosten-batenanalyse van sociale tewerkstelling.

Spotlights on! Michiel – Natuurpunt

Mensen begeleiden tijdens het werk, maar even goed klaar staan voor hen wanneer ze problemen hebben in hun privéleven. Én tegelijk ook nog zorg dragen voor onze natuur. Dankzij die combinatie is het een droomjob voor begeleider Michiel bij Natuurpunt.

Steuninstrumenten voor hoge energiekosten

Om gezonde bedrijven die lijden onder de gestegen energieprijzen te steunen, heeft de regering een steunpakket voor ondernemingen uitgewerkt. Dit pakket is ook van toepassing op sociale ondernemingen.

Van kurk tot kaars bij De Vlaspit

Van oude kurk tot warmte- of geluidsisolatie of op één jaar tijd 135.000 kaarsen maken van gerecycleerde paraffine? Het zijn maar een paar van de vele activiteiten die De Vlaspit uitvoert. Met een hart voor mensen en een hart voor circulaire activiteiten. Dat ontdekte Vlaams volksvertegenwoordiger Alessia Claes tijdens haar VOKA-zomerstage en blijkt ook mooi uit de nieuwe, knappe bedrijfsreportage.
 • Voedseloverschotten

€100 miljoen sociale meerwaarde, da’s FLAVOUR

HERW!N nam van 2019 tot 2022 de leiding over het Europese FLAVOUR project. Dé belangrijkste opdracht: nieuwe manieren zoeken om voedsel van de afvalberg te redden én tegelijk sociale jobs te creëren.

Spotlights on! Maksim – Werkmmaat

Tijdens een barre winter in Antwerpen toekomen en op een camping met onverwarmde doucheruimtes verblijven. Met een gidsopleiding aan de slag kunnen in De Ruien bij Werkmmaat, om vervolgens te kunnen meehelpen aan de heropbouw van diezelfde camping en er de gezelligste camping van 't stad van te maken? Dat is het onwaarschijnlijke, prachtige verhaal van Maksim.

Vijf argumenten voor sociaal circulair ondernemen

In de meest recente editie van het tijdschrift Oikos geeft onze directeur Eva Verraes vijf argumenten waarom sociaal circulair ondernemen doet kantelen naar een sociaal rechtvaardige samenleving.
 • Fiets

Spotlights on! Dirk – De Fietsambassade

Een platte band, een gebroken ketting of een doorgetrokken remkabel? Of wil je op uitstap een fiets huren? Daarvoor kan je terecht bij de vele fietspunten in Vlaanderen. Passeer je in Gent, dan is het goed mogelijk dat jouw fiets onder de bekwame handen van Dirk passeert.

Walk for your future

Het is te vroeg om te zeggen dat het te laat is. Elke tiende van een graad telt. Laten we dus de straat opgaan en op 23 oktober in Brussel stappen voor onze toekomst.

Groeilabz trapt het najaar op gang

Dit najaar vliegt Groeilabz er stevig in met een ‘Kick-off week’! Innovatie, een gezond financieel beleid of veranderingsmanagement: je draait er je hand niet voor om na het volgen van een van deze thematische bootcamps.
 • Hergebruik

Kringwinkel voor De Standaard Solidariteitsprijs

Zag jij ‘m ook passeren? Onze ‘inception-stijl krant in een krant’? Met deze knappe advertentie werd Kringwinkel geselecteerd voor De Standaard Solidariteitsprijs. En of we blij zijn met de erkenning voor het pionierschap van Kringwinkel in de sociale en circulaire economie.
 • Hergebruik

Tweedehands uit financiële noodzaak

37,8% van de Belgen heeft in de afgelopen 12 maanden iets tweedehands gekocht. Een mooie stijging van zo'n 3%! Helaas is het meest opvallende de stijging bij de mensen die zeggen dit te doen uit financiële noodzaak.

Zomercadeautje: ons spiksplinternieuwe portfolio

Sociaal en circulair ondernemen doe je niet alleen, dat doe je samen! Wat heeft ons collectief van sociale en circulaire ondernemers te bieden? Wat betekent HERW!N voor de leden en wat hebben we het afgelopen jaar gepresteerd? Ontdek het in ons nieuwe portfolio!

Kanteldrang op het HERW!N congres

Van ontnuchterende en tegelijk inspirerende keynotes over praktische, innovatieve workshops tot energieke Haka's en feestjes. Wat een on-ge-loof-lijke twee dagen mochten we beleven tijdens het HERW!N congres!

Fietsvrij zamelt 300 fietsen in

Maar liefst 287 fietsen brachten jullie alvast naar een Fietspunt in de buurt. De helft van de fietsen is ondertussen opgeknapt en klaar voor gebruik. 55 fietsen zijn via het lokale OCMW bij (Oekraïense) vluchtelingen terecht gekomen. Aan alle gulle gevers in Vlaanderen: dankjewel!

Spotlights on: medewerker in de kijker

Kwaliteit, goesting en innovatie. Misschien denk je bij die woorden meteen aan een blitse tech-startup? Fout! Of toch een beetje. Vanaf vandaag denk je bij deze woorden spontaan aan onze sociale en circulaire leden-ondernemers. Want hun impact en kwaliteit, dat is exact wat we aantonen in onze nieuwe videoreeks. In onze pas gedropte teaser geven we alvast een voorsmaakje.

Europees bezoek voor De Kringwinkel Stroom

Sociaal en circulair gaan hand in hand. Een duidelijke boodschap voor Eurocommissaris Virginijus Sinkevičius tijdens zijn bezoek aan De Kringwinkel Stroom.
 • Fiets

#Fietsvrij. Mobiliteit voor vluchtelingen en kwetsbare personen

Met #fietsvrij zamelen we fietsen in voor mensen op de vlucht en anderen die nood hebben aan een betaalbaar vervoersmiddel. Fietsen, kinderfietsen en fietskarren kun je tot en met 17 april inleveren bij deelnemende Fietspunten, Fietsersbond-afdelingen en Fietsbiebs.

HERW!N, da’s kwaliteit!

In navolging van maar liefst 74 leden die een kwaliteitslabel behaalden, zijn we bijzonder fier te kunnen melden dat HERW!N QforWSE gecertificeerd is.

Solidair met Oekraïne

De brutale oorlog in Oekraïne domineert het nieuws, en ook de gedachten van velen onder ons. Ook binnen de sociaal circulaire sector zijn we solidair met Oekraïne en willen we helpen waar mogelijk bij de opvang van Oekraïense vluchtelingen.

Welkom AKSI!

Het herwinnen van ontmoetingen, da’s ook werk maken van het collectief. Onlangs mochten we AKSI verwelkomen als nieuw lid en vandaag stellen we de organisatie graag even aan je voor.
 • Businessmodellen met impact

Japanse duizendknoop. Van woekeraar tot waardevolle grondstof.

Pro Natura bindt de strijd aan met de Japanse duizendknoop en tackelt samen met bedrijven uit de reguliere economie twee problemen met één project.
 • Inclusief werken

Wij zoeken: letterlijk iedereen

Geen standaardvacature met hoge eisen en een lijst aan voorwaarden. Maar een vacature op maat. Want in onze sociale en circulaire sector zien we iedereen graag komen.
 • Voedseloverschotten

Geef eens een chocolade complimentje

Op 1 maart is het nationale complimentendag, en weet je wat nog beter is dan een welverdiend compliment? Datzelfde compliment vergezeld van wat heerlijke huisgemaakte én circulaire chocolade of koekjes.
 • Voedseloverschotten

Met Foodsavers aan De Keukentafel

3 keer win voor Foodsavers in deze reportage. Caroo Torfs (HERW!N) en Gabriella De Francesco (Stad Mechelen) vertellen je alles over de werking.
 • Inclusief werken

Overheid vs. bedrijfssector in de transitie naar een circulaire economie

OPINIE JOREN VERSCHAEVE I Wat is de rolverdeling tussen de overheid en de bedrijfssector in de transitie naar een circulaire economie?

Nood aan radicale transities I Interview met Eva Verraes in CFO Magazine

Wat heeft een vlucht van €20 naar Barcelona met een noodzakelijke transitie binnen de arbeidsmarkt te maken? Hoe gaat een duurzaam ondernemersmodel om met ‘winst’? En wie is verantwoordelijk voor onze aanhoudende lineaire productie en consumptie. Producent of consument? Interessant leesvoer in dit interview met Eva Verraes dat verscheen in CFO magazine van Financial Media.

Op een beregoed 2022

Wij wensen jou een heel gelukkig nieuwjaar met deze ode aan de servet.
 • Businessmodellen met impact

HERW!N en bpost zetten partnerschap op voor extra PakjesPunten

Eén van de belangrijkste thema’s waar we bij HERW!N aan werken is het zoeken naar en opzetten van circulaire businessmodellen voor onze leden. Die zoektocht bracht ons aan het einde van dit jaar de samenwerking met bpost.

Stopzetting MINA-subsidies bedreigt jobs en natuur in de buurt

Het stopzetten van de subsidiëring van de Mina-werkers is een serieuze streep door de rekening van gemeentebesturen en sociale economiebedrijven die voor de ecologische meerwaarde van onze lokale natuur willen gaan.

Lekker, lokaal en sociaal. Vind hier je ideale geschenkpakket.

Zoek je een origineel relatiegeschenk om je partners te bedanken voor de fijne samenwerking? Misschien wil je je werknemers verrassen voor hun inzet tijdens het afgelopen jaar? Of misschien wil je gewoon zelf genieten van de lekkernijen? En gelijk heb je!
 • Inclusief werken

Investeer in echt werk, niet in bezigheidstherapie

OPINIE EVA VERRAES I Beter volwaardige jobs in sociale economie dan verplichte gemeenschapsdienst

Niet-verkochte sneakers een tweede leven geven? Just do it

OPINIE JOREN VERSCHAEVE I Bedrijven als Nike kunnen ongestoord niet-verkochte sneakers vernietigen. Dat moet verboden worden. Vandaag is het nog steeds eenvoudiger én goedkoper om spullen te vernietigen dan om alternatieve vormen van herbestemming te kiezen
 • Hergebruik

1.000 extra jobs in de sociale economie redden mee het klimaat

Vlaams minister van Werk, Economie en Sociale Economie Hilde Crevits wil de CO2-uitstoot jaarlijks terugbrengen door ondermeer te investeren in 1.000 bijkomende jobs in de circulaire sociale economie, in eerste instantie in de kringwinkels.

Afrit H!

Van voedseloverschotten tot fietsherstel en van inclusief werken tot deelsystemen. Je ontdekt het allemaal in Afrit H!, dé vlog over sociaal en circulair ondernemen.
 • Businessmodellen met impact

Repair zkt hub in stroomversnelling

In het project Repair zkt hub gaan verschillende spelers – met HERW!N en Repair & Share als trekkers- samen rond de tafel zitten om productstromen te optimaliseren en zo jobs te creëren.
 • Hergebruik

De Kringwinkel blaast 20 kaarsjes uit

Vandaag start niet alleen de Week van De Kringwinkel, maar blaast De Kringwinkel ook 20 kaarsjes uit.

Energiesnoeiers geven tips

De prijzen op de energiemarkt swingen de pan uit en hulp van onze Energiesnoeiers is dus meer dan ooit welkom. Ontdek alle tips in deze VRT reportage.
 • Voedseloverschotten

5 heerlijke restjesrecepten

Vandaag 29 september vieren we de internationale dag tegen voedselverspilling. De ideale gelegenheid om de acties tegen voedselverspilling in de kijker te plaatsen. Want er valt meer te doen met voedseloverschotten dan je denkt!
 • Fiets

Mo-Cyclette maakt de eerste circulaire fiets

De medewerkers van Mo-Cyclette startten dit jaar met een prachtig project dat ons verhaal perfect weerspiegelt. Om de lineaire productie van fietsen een halt toe te roepen, gaan ze aan de slag met prototype van een circulaire fiets.
 • Businessmodellen met impact

Ecologie of economie, waarvoor staat de ‘eco’ in ecocheques?

OPINIE JOREN VERSCHAEVE I Ecocheques zijn voor veel werknemers een fijne jaarlijkse extra. In hoeverre is die ‘eco’ tegenwoordig nog echt ecologisch?
 • Inclusief werken

Het aanpakken van de ‘mismatch’ op de arbeidsmarkt moet van drie kanten komen

OPINIE GORIK OOMS I Het is niet omdat er meer vacatures zouden zijn dan werkzoekenden dat alle werkzoekenden zouden kunnen werken, als ze het maar echt zouden willen.
 • Hergebruik

’s werelds eerste circulaire schooltas

Hoos is de eerste circulaire tassenlijn van sociaal maatwerkbedrijf weerwerk. Hippe tassen gemaakt van reclametextiel en reststromen uit textielfabrieken.
 • Voedseloverschotten

Foodsavers ziet vraag naar voedselhulp op één jaar tijd stijgen met 27%

De Vlaamse overheid investeert de komende 4 jaar 2,8 miljoen euro extra middelen en zorgt daarmee voor extra jobs in de sociale economie.
 • Businessmodellen met impact

Paniekvoetbal na het IPCC-rapport? Circulaire economie vormt pijlsnelle counter

OPINIE JOREN VERSCHAEVE I In aanloop naar de klimaattop in Glasgow (COP26) later dit jaar publiceerde het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties, het eerste deel van haar zesde voortgangsrapport over de staat van ons klimaat.
 • Businessmodellen met impact

Provincie Oost-Vlaanderen geeft subsidie aan de impactgedreven (her)starter

Ondernemers met impact kunnen tot 4.000 euro subsidie ontvangen voor opleiding, advies en begeleiding of investeringskosten.
 • Voedseloverschotten

Houblonesse, ambachtelijk genot uit Poperinge

Houblonesse is een project van Sowepo dat aan de slag gaat met een reststroom van hopscheuten.
 • Hergebruik

Tweedehands is big business. Hoe houd je de kringloop lokaal?

3 AUGUSTUS I Opinie Sarah Vandoorne

Earth overshoot day, maar wat doe je er aan?

29 juli 2021. Earth overshoot day valt dit jaar in een symbolische periode waarin de impact van klimaatverandering plots geen ver van mijn bed show meer is.
 • Hergebruik

De Kringwinkel en Carrefour openen eerste circle-wall

De Kringwinkel en Carrefour openden samen de "circle-wall" in de Carrefour B-Park in Brugge. Hier kan je naast gebruikte batterijen, papier, lampen en plastic ook herbruikbare kleding, schoenen, tafel- en bedlinnen doneren.

Herbruikbaar cateringmateriaal voor voeding: dit moet je weten voor 2022

 • Hergebruik

Verbied de massale vernietiging van spiksplinternieuwe spullen

OPINIE JOREN VERSCHAEVE I Het is vandaag goedkoper om spullen te vernietigen dan er alternatieve, meer duurzame herbestemmingen voor te vinden. Dat kan en moet dus dringend anders!
 • Hergebruik

Tewerkstelling is de grootste hefboom voor de circulaire economie

OPINIE JOREN VERSCHAEVE I We moeten snel werk maken van de transitie richting een circulaire economie. Maar al te vaak worden alle eieren in hetzelfde mandje gelegd: dat van de technologische vooruitgang.