Nieuws

Europees bezoek voor De Kringwinkel Stroom

Gepost op 13 april 2022

Met lichte spanning maar vooral veel enthousiasme keken de medewerkers van Stroom vzw uit naar de komst van Virginijus Sinkevičius. De Eurocommissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij bezocht het textiel sorteercentrum van De Kringwinkel Stroom en besprak er de visie van de EU op de circulaire economie samen met HERW!N, DWSE, OVAM, Ensie en RReuse.

Sinkevičius was alvast onder de indruk van de faciliteiten in Aalst. De verwerkingscapaciteit en de daaruit volgende CO² besparing en tewerkstelling zijn volgens hem de Europese Green Deal op zijn best

Ondanks het goede werk van De Kringwinkels en andere circulaire initiatieven, ziet de Eurocommissaris ook nog zeer grote uitdagingen. Zo drukte hij zijn bezorgdheid uit over het feit dat er slechts 1% van alle textiel uiteindelijk in sorteercentra en hergebruikfaciliteiten terecht komt.

 We need to focus on waste prevention. To think we can recycle our way out of it, is an illusion.
– Virginijus Sinkevičius

Wij kijken alvast uit naar een ambitieus EU beleid met sterke, praktische doelstellingen.

EU Circulaire toolbox

 

  • Er komt een totaal verbod op gebruik van gevaarlijke chemicalieën
  • Elke vervaardiging van kledij dient te gebeuren binnen sociaal rechtvaardige omstandigheden
  • De vezels van de kledingstukken moeten recycleerbaar zijn. Elk kledingstuk moet ook deels worden vervaardigd met gerecycleerde vezels
  • Er zullen Product specifieke vereisten worden opgesteld voor productcategorieën
  • Elk product zal een Digitaal Paspoort krijgen
  • De EU ontwikkelt een sterk, duidelijk afgelijnd ECO label en wil tegelijk de strijd aanbinden met vage, misleidende labels als ‘nature friendly’.
  • De komende jaren wordt er gefocust op Uitgebreide Producenten Verantwoordelijkheid (UPV)
  • Ook een verbod op het vernietigen van onverkochte, nieuwe goederen in de hele EU ligt op tafel
  • Recht op repareren: met o.a. een uitgebreide garantie, productdesign dat rekening houdt met herstel, betaalbare wisselstukken beschikbaar stellen en een herkenbaar label.

 

Eurocommissaris voor milieu Sinkevicius bezoekt De Kringwinkel Stroom in Aalst

Eurocommissaris Sinkevičius kreeg een uitgebreide rondleiding met kundige uitleg over de werking van De Kringwinkel en het sorteercentrum zelf.

 

Eurocommissaris Sinkevičius besloot met de nood aan een sterke circulaire economie. Deze reduceert onze CO² uitstoot, wat uiteraard goed is voor het klimaat. Ze bevordert ook de biodiversiteit door o.a. het vermijden van extractie van grondstoffen uit belangrijke biodiverse gebieden. En het is meteen ook een ideaal middel om ons te beschermen tegen een verstoring in onze bevoorradingsketen. Iets waar we de afgelopen jaren met de corona pandemie en het conflict in Oekraïne pijnlijk mee geconfronteerd werden.