Nieuws

Hierom gingen zij aan de slag in de sociale economie

Gepost op 26 maart 2024

Twee keer per jaar brengen we mensen die nieuw zijn in de sector samen. Tijdens ‘Op de koffie bij HERW!N dompelen we hen onder in sociaal-circulair ondernemen, het beleidskader en laten we hen kennis maken met andere ondernemers. Op die bijeenkomsten horen we telkens opnieuw de mooie beweegredenen waarom mensen de overstap maken naar onze sector. Wil jij zelf een verschil maken in je job? Laat je inspireren door deze medewerkers.

Ik nam kwetsbare mensen niet serieus

Ik werkte in een coördinerende rol bij een grote firma. Mensen die in een kwetsbare situatie terechtkwamen, die tegen hun limieten aanliepen, … ik nam hen nooit serieus. Tot ik zelf in een onvermijdelijke burn-out belandde. Dat kwam als een mokerslag binnen. Mijn mentale recuperatie en de weg terug naar de arbeidsmarkt, het heeft veel tijd nodig gehad. Nu ben ik enorm blij dat ik als verantwoordelijke voor de zelfpluktuin bij onze organisatie andere mensen kan begeleiden.

Wat zijn écht belangrijke KPI’s? Verkoop of mensen?

Jarenlang werkte ik in een groothandel voor papier- en kantoorartikelen. Elke week, maand, kwartaal, … waren er targets te halen. Meer verkoop, klanten vastleggen. Als er maar verkocht werd. Haalde je je targets? Dan was het groot feest. Op een gegeven moment begon ik alles in vraag te stellen. Was dit echt alles wat ik kon betekenen. Verkooptargets halen? De sociale economie heeft me getoond dat je zoveel meer kan betekenen voor het leven van mensen.

Campagnes met impact

Ik heb een eigen communicatiebureau waar ik jarenlang samenwerkte met kleine en grotere merken. Fijn werk! Maar vaak is het wat eenzaam. In mijn zoektocht naar een fijne werkplek om mijn agency werk aan te vullen, liet ik me leiden door de projecten waar ik het meest voldoening uit haal. Diegene met een sociale of duurzame insteek. Producten van een circulaire ondernemer in de markt zetten, communicatie voor ondernemers die met kwetsbare doelgroepen werken. Dat ik nu exact dat kan doen als marketingverantwoordelijke bij een sociale organisatie in combinatie zonder mijn bureau te moeten laten valen, dat is voor mij de ideale combinatie.

Nooit meer weg

Het is fijn om tijdens deze ‘Op de koffie bij HERW!N’ nog eens de ‘why’ van onze job bevestigd te zien. Mensen begeleiden op de werkvloer én hen vooruit helpen in hun privéleven, hen nieuwe skills leren zowel technisch als sociaal, dat is voor mij het belangrijkste. En dat we dat doen terwijl we heel wat mooie spullen een nieuw leven kunnen geven en de afvalberg verkleinen, dat is toch fantastisch! Voor mij is het duidelijk, wat ik de rest van mijn carrière ook doe, het zal in de sociale economie zijn.