Nieuws

Hoe motiveert maatwerkcoach Mohammed de medewerkers?

Gepost op 25 april 2023
  • Inclusief werken

Voor onze campagne ‘de omgekeerde vacature’ gingen we langs bij WeerWerk in Gent, en hadden er een fijne babbel met maatwerkcoach Mohammed. Hij begeleidt er medewerkers op de activerende werkvloer. Vaak zijn dat mensen die na een erg moeilijke periode opnieuw hun eerste, voorzichtige stappen zetten op de arbeidsmarkt. Hoe je met deze medewerkers om gaat en hen op de goeie weg zet, weet Mohammed beter dan wie ook, want ook hij kwam ooit op die manier bij WeerWerk binnen.

Mohammed, kan je ons vertellen wat jouw taak is bij WeerWerk?

Zorgen dat de sfeer goed zit! Ik lach er mee, maar dat is echt een belangrijk deel van de job. Ik observeer de mensen, kijk wat hun uitdagingen zijn en waar ze aan moeten werken, maar ook of ze zich goed voelen en wat hen daar bij kan helpen. We kijken daarvoor bij WeerWerk ook breder dan alleen maar die uren per dag die je op het werk spendeert. Mijn collega’s komen vaak uit een moeilijke situatie, sommigen zijn al jaren werkzoekend, kampen met verslavings- of psychosociale problemen of hebben trauma’s opgelopen als oorlogsvluchteling. Het is dus enorm belangrijk dat we er ook voor hen zijn bij persoonlijke problemen.

 

 Zorgen dat alles vlekkeloos verloopt, dat mensen opnieuw ervaring opdoen met werken en dat ze de basisskills van een job opnieuw onder de knie krijgen is waar ik me elke dag voor inzet

Op de activerende werkvloer gaan mensen met eenvoudige taken aan de slag. Verpakkingen labelen, medicatie sorteren of grote collecties in kleinere verpakkingen verdelen. Zorgen dat alles vlekkeloos verloopt, dat mensen opnieuw ervaring opdoen met werken en dat ze de basisskills van een job opnieuw onder de knie krijgen is waar ik me elke dag voor inzet. In het begin gaat dat over zaken die je als vanzelfsprekend beschouwt, maar die dat voor onze medewerkers niet altijd zijn. Op tijd komen, iets laten weten als je ziek bent of je aan de vooropgestelde pauzes houden. Eens die eerste stappen gezet zijn werken we voort op de competenties van de medewerkers en kijken we met welke talenten ze aan de slag kunnen.

Mensen die al wat sterker staan neem ik geregeld mee naar De Krook (de bibliotheek in Gent). Wij zijn daar hun vaste partner om alles klaar te zetten voor recepties en zorgen er ook voor dat alles nadien proper wordt opgeruimd. Ik begeleid mijn ploegje daar en kijk hoe de mensen de taken aanpakken. Het is de bedoeling dat ze dit na een tijdje zelfstandig kunnen doen. Wanneer dat niet vlot loopt, probeer ik bij te sturen en koppel ik ook terug naar de begeleiders bij WeerWerk om oplossingen te zoeken. Als ik zie dat iemand met onze hulp stappen zet en een betrouwbaar lid van de ploeg wordt, dan geeft dat enorm veel voldoening.

 

 Alleen als iemand zich veilig voelt om op eigen tempo in een job te groeien, zal die dat ook doen.

De activerende werkvloer in actie! ©HERW!N

Het klinkt alsof je perfect aanvoelt wat er nodig is?

Dat is niet toevallig. Ik ben hier zelf ooit begonnen bij WeerWerk via een jumpstart traject.  Vijf weken lang hebben de begeleiders hier met mij een intensief assessmenttraject van stages, een persoonlijkheidsonderzoek, oriëntatietesten en fitheidstest gedaan. Zo kom je dan tot een concreet en realistisch jobdoelwit dat past bij je persoonlijkheid, competenties en attitudes. Ik heb de begeleiding op een aangepaste werkvloer dus van dichtbij meegemaakt. Mijn plan aan het einde van dat traject was ergens starten als ervaringsdeskundige. Als B-plan had ik magazijnwerk in gedachten. Toen kwam hier een plaats vrij als maatwerkcoach, dus kon ik beide combineren!

Hoe haal jij dan het beste in mensen naar boven?

Sowieso moet je altijd kijken wat voor iemand je voor je hebt. Je hebt mensen die wel willen werken, maar het dan toch niet doen. Soms zijn ze heel kieskeurig. Wij passen de werkvloer aan naar de talenten van onze medewerkers, maar natuurlijk moet je de mensen ergens laten beginnen en hen dan tijdens hun traject begeleiden naar de ideale plaats. Soms is een instap-job zoals op de activerende werkvloer nodig om de eerste stappen te zetten, ook al klinkt het misschien niet altijd even sexy. Anderen zijn zoveel jaren werkzoekend geweest, of komen bijvoorbeeld uit een heel andere cultuur. Dan is het belangrijk dat je hen stapsgewijs terug voeling laat krijgen met onze werkomgeving. Dat is niet voor iedereen evident. Kansen geven is dan ook de boodschap. Alleen als iemand zich veilig voelt om op eigen tempo in een job te groeien, zal die dat ook doen.

 

Tassen maken van reclametextiel ©HERW!N

Je moet als maatwerkcoach ook wel een goede balans vinden. Ik heb soms zin om mensen een ferme stamp onder hun gat te geven, maar tegelijk moet je voorzichtig zijn met hen overdreven te ‘pushen’. Op die manier kan je gemakkelijk een negatieve werksfeer creëren. De beste manier om mensen te motiveren om toch aan het werk te gaan is volgens mij om hen ervaring te laten opdoen op verschillende plaatsen. Laat ze ontdekken waar ze goed en zijn en stimuleer hen daarin.

Vaak is het genoeg om mensen te laten ontdekken dat ze wél iets kunnen, om hen de nodige motivatie te geven om een job tot een goed einde te brengen. Als goede maatwerkcoach zorg je er zo voor dat mensen gelukkig zijn met hun werk en ook bij jou aan de slag kunnen blijven.

Nog 50.000 mensen zoeken een zinvolle job

Zoals de collega’s van Mohammed staan er zeker nog 50.000 anderen klaar die wel willen werken, maar geen plaats vinden in de reguliere arbeidsmarkt. Een diploma dat te laag is, te oud, ze spreken de taal niet of zijn al jaren werkloos. Maar ook deze mensen hebben recht op een job. In de sociale circulaire economie is er werk genoeg om deze 100.000 handen zinvol in te zetten, op een werkvloer die is aangepast aan hun noden en talenten. Onze collega Gorik (adviseur sociaal beleid) legt je hier helder uit hoe we tot die conclusie komen.