Nieuws

Onze grondstoffen zijn op.

Gepost op 2 augustus 2023

Earth overshoot day valt dit jaar op 2 augustus. Het is de dag van het jaar waarop de ecologische voetafdruk van de mens globaal gezien even groot is als de biocapaciteit van de aarde voor één jaar. Alles wat we vanaf vandaag tot het einde van het jaar nog verbruiken is met andere woorden roofbouw plegen op onze toekomst.

Dat Earth overshoot day pas in augustus valt, hebben we niet aan onszelf te danken. België prijkt met een overshoot day op 26 maart op de 14e plaats wereldwijd. In een ranking waar je niet op één wil staan. Moest elke wereldburger leven als een Belg, hadden we ongeveer vier keer de aarde nodig per jaar om aan onze consumptievraag te voldoen. Gelukkig zien we sinds een piek in 2001 een geleidelijke daling in onze voetafdruk.

Flatten the curve.

Dat hebben we de laatste jaren massaal gedaan. Earth overshoot day schoof vele jaren de verkeerde kant op. Steeds vroeger en vroeger. Die zorgelijke trend is de laatste jaren stilgevallen. Meer nog, Earth overshoot day valt dit jaar 5 dagen later. Houden we rekening met de betere datasets die sinds dit jaar gebruikt worden, blijft daar nog een dag van over. Reden voor feest? Helaas niet. Voor de planeet is dit zwaar onvoldoende. Het IPCC heeft als doel gesteld om onze CO2 uitstoot met 43% te verlagen tegen 2030. Willen we daar in slagen, dan moeten we de komende zeven jaar deze earth overshoot day met negentien dagen verlaten. Ne-gen-tien!

Valt er iets aan te doen?

Veel! Uiteraard ligt er een grote verantwoordelijkheid bij overheden en (grote) industriële spelers. Wetgeving die voedselverspilling tegen gaat, fiscale stimulatie van circulaire alternatieven voor bouwmaterialen, herstel of aankoop van tweedehandsgoederen optimaliseren, … Wij hebben zelf alvast een uitgebreid memorandum met 13 beleidsvoorstellen voor een sociaal rechtvaardige klimaattransitie.

Maar jij hoeft niet te wachten op de politiek. Waarom niet zelf het goede voorbeeld geven? We geven je alvast wat inspiratie om samen onze voetafdruk omlaag te halen.

Spullen, spullen, spullen.

We consumeren teveel. En dan hebben we het niet over je dagelijkse lunch maar wel over onze honger naar materiële goederen. Van kledij tot elektronica, meubels of kleine verbruiksartikelen, de zogenaamde ‘fast moving consumer goods’.

Drie eenvoudige vragen die je jezelf kan stellen vooraleer je iets koopt, kunnen al een pak helpen.

1. Heb ik het écht wel nodig?
2. Kan ik ook herstellen/lenen?
3. Vind ik het ergens tweedehands?

De productie van nieuw textiel en elektro hebben de grootste impact en zijn dus het waardevolst als tweedehands aankoop. Een inwoner van Europa koopt jaarlijks gemiddeld 26 kg kledij en gooit er 11 kg weg. Dat kan beter.

Langer in omloop houden 

Kleren die nog in goede staat zijn, maar die je niet meer draagt, breng je naar je lokale Kringwinkel. En heb je iets nieuw nodig, neem er dan zeker ook een kijkje vooraleer je elders op zoek gaat. Want dankzij jouw giften en tweedehands aankopen sparen de Kringwinkels samen jaarlijks 73.000 ton aan CO2 uit.

Hoogwaardig recycleren 

Is je kledij toch aan het einde van zijn leven? Dan kunnen we er nog iets mee! HERW!N zet zich als trekker of als partner in voor meerdere textielprojecten zoals Labs on Fibre of Infinitex.

Mobiliteit

Reizen zorgt voor een flink deel van je CO2-uitstoot. De keuzes voor je dagelijkse vervoer en vakanties maken verschil voor het klimaat. Steeds meer mensen nemen de (elektrische) fiets of trein naar het werk.

Je kan gebruik maken van de Blue-Bikes aan de stations in België, dagelijks nagekeken door de medewerkers van onze leden. Of heb je uitzonderlijk nood aan een fiets waar jouw stalen ros tekort schiet? Een tandem, bakfiets, speed pedelec of zelf een elektrische riksja? Weet dat je in verschillende steden terecht kan bij onze leden om ‘speciallekes’ te huren. In Gent vind je ze bij De Fietsambassade, in Kortrijk kan je terecht bij Mobiel en in Leuven staat Velo voor je paraat. Ook in de fietspunten kan je vaak terecht voor het huren van een fiets.

Toch een auto nodig? Weet dat auto-deelsystemen jaar na jaar toegankelijker worden. Zorgen dat de auto altijd netjes is en geregeld een basiscontrole ondergaat, daarover ontfermen de medewerkers van Groep INTRO zich. Ze doen dat voor meer dan 100 gewone en elektrische deelwagens van verschillende deelwagenvennootschappen zoals Cambio, Shareformobility en Coopstroom.

Bouwen en verbouwen

De algemeen bekende baksteen in de maag. We blijven in Vlaanderen trouwe aanhangers van een eigen stek die we volledig de onze willen maken. Jammer genoeg was de bouwsector in 2019 in Europa verantwoordelijk voor 40% van de uitstoot van broeikasgassen zoals CO2, 50% van het energieverbruik, 1/3e van het waterverbruik en 50% van de materiaalstromen.

Gelukkig springen de initiatieven die onze bouwhonger duurzaam willen stillen als paddenstoelen uit de grond. Van circulaire bouwmarkten tot renovatieploegen die niet alleen duurzaam te werk gaan, maar dat ook doen met een warme, sociale insteek en zo mensen nieuwe kansen geven op de arbeidsmarkt. Op doeners.be vind je eenvoudig de organisaties terug die je hier bij kunnen helpen.

Meer inspiratie

We gaven je al wat tips over drie domeinen waarin je snel véél kan veranderen aan je voetafdruk. Natuurlijk is er veel meer dat we samen kunnen doen! Van het duurzaam verwerken van voedseloverschotten, het kweken van oesterzwammen als alternatief voor vleesproducten, ons openbaar groen op een duurzame manier onderhouden of meer gebruik maken van deelsystemen.

Bij de Power of Possibility vind je een overzicht met de meest inspirerende voorbeelden en ideeën.