Nieuws

De Kringwinkel en Carrefour openen eerste circle-wall

Gepost op 27 juli 2021
  • Hergebruik

De Kringwinkel en Carrefour openden samen de “circle-wall” in de Carrefour B-Park in Brugge. Hier kan je naast gebruikte batterijen, papier, lampen en plastic ook herbruikbare kleding, schoenen, tafel- en bedlinnen doneren.

De Kringwinkel en Carrefour, openden samen de “circle-wall” in de Carrefour B-Park in Brugge. Hier kan je naast gebruikte batterijen, papier, lampen en plastic ook herbruikbare kleding, schoenen, tafel- en bedlinnen doneren. Op deze manier bundelen Carrefour en De Kringwinkel hun krachten om samen hergebruik van kleding en textiel te stimuleren en zo de afvalberg te verkleinen.

 

Jolien Roedolf bij de opening van de circle-wall

 

“Met deze pop-up circle-wall willen we mensen stimuleren om hun oud textiel mee te brengen en te doneren als ze komen winkelen.” aldus onze collega Jolien Roedolf, Business Developper bij HERW!N. Gemak is één van de belangrijkste redenen waarom consumenten doneren aan De Kringwinkel. Deze samenwerking met Carrefour past dus perfect in onze strategie om meer diverse en toegankelijke geefpunten te installeren. “We hopen dan ook dat de andere Carrefours geïnspireerd raken door deze pop-up en dat we de circle-walls met de textiel geefpunten kunnen uitrollen over heel Vlaanderen”.

“Hoe meer hergebruik, hoe meer mensen we aan het werk kunnen zetten.” Serge Geloen van De Kringwinkel ‘t rad

In de regio Brugge is er momenteel een grote nood aan extra textiel, want De Kringwinkel ‘t rad kreeg van veel gemeenten in de regio voorlopig nog geen toelating om er textielcontainers te plaatsen. Het inzamelpotentieel is in deze regio dus extra groot.

 

Serge Geloen, operationeel directeur van De Kringwinkel ’t rad, geeft het goede voorbeeld.

 

Serge Geloen, operationeel directeur bij De Kringwinkel ’t rad legt het belang van dit nieuwe inzamelpunt uit: “Hoe meer spullen we inzamelen, hoe groter de instroom en de kwaliteit van de spullen en hoe meer we kunnen verkopen en dus hergebruiken. Maar vooral hoe meer hergebruik, hoe meer mensen we aan het werk kunnen zetten. 80% van onze medewerkers werkt in het kader van sociale tewerkstelling.”

Missie Zero Waste

Dit initiatief kadert voor Carrefour in hun duurzaamheidsprogramma ‘Act for Food’ en het participatieplatform Missie Zero Waste.

Bruno Delhaye, winkeldirecteur van Carrefour Brugge B-park: “Bij Carrefour willen we onze bijdrage leveren om te evolueren naar een circulaire economie. Daarnaast zijn we een zeer inclusieve werkgever die diversiteit hoog in het vaandel draagt. Een samenwerking met De Kringwinkel was dan ook heel logisch voor ons”.

Uit onderzoek blijkt dat nog steeds ongeveer de helft van de gebruikte kleding in de vuilnisbak verdwijnt, waardoor hergebruik en recycling niet meer mogelijk zijn. Door deze samenwerking willen we samen lokaal hergebruik van kleding stimuleren en de impact op het milieu verkleinen. Voor textiel geldt dat 1 kilo hergebruik een besparing van3,4 kilo CO₂ oplevert. (bron: CE Delft iov BKN)

Samen voor meer impact

·       Meer informatie over Missie Zero Waste en over duurzaamheidsprogramma ‘Act for Food‘ van Carrefour

·       Je kan kleding natuurlijk ook nog altijd langsbrengen bij een van onze 162 Kringwinkels.