Nieuws

€100 miljoen sociale meerwaarde, da’s FLAVOUR

Gepost op 30 september 2022
  • Voedseloverschotten

Nog steeds gaan er elke dag grote hoeveelheden voedsel verloren. Om dat probleem aan te pakken, nam HERW!N van 2019 tot 2022 de leiding over het Europese FLAVOUR project. De opdracht was duidelijk: nieuwe manieren zoeken om voedsel van de afvalberg te redden en tegelijk sociale jobs creëren. Tijdens de slotbijeenkomst in september kwamen we dankzij het rekenwerk van VIVES Hogeschool en Plymouth Marjon University de totale sociale waarde van het project te weten.

Wat een Social Return On Investment.

Wat een cijfer. Elke geïnvesteerde euro leverde meer dan 11 euro aan sociaal rendement op. De verschillende partners van het FLAVOUR project creërden zo een totale meerwaarde van meer dan 100 miljoen euro! Jawel, €102.181.511,20 om precies te zijn. Conclusie: het is een pak goedkoper om mensen een job te geven dan niets te doen.

VIVES Hogeschool en Plymouth Marjon University berekenden dit met behulp van een bestaande methode: de Social Value Engine, ontworpen door het Social Value Team in Bristol (VK). Via de methode kan je een monetaire waarde berekenen voor verbeteringen op sociaal, menselijk en milieuvlak.

Voorbeelden van die verbeteringen zijn: een grotere inzetbaarheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, meer zelfvertrouwen voor werknemers en vrijwilligers, minder sociaal isolement voor medewerkers, enzovoort. De resultaten zijn gekoppeld aan de Sustainable Development Goals (SDG) van de VN. (Voor meer informatie, surf naar: Flavour & Social Value Engine).

Verwerken, verdelen of anders produceren

Tien verschillende partners uit België, Frankrijk en Engeland bundelen de krachten om via sociale tewerkstelling voedselverspilling tegen te gaan. Overschotten van voedsel worden bijvoorbeeld verwerkt tot nieuwe, langer houdbare producten. Of ze worden verdeeld via distributieplatformen aan voedselhulp- en sociale organisaties.

Deze reportage bij Foodsavers Brugge toont mooi aan hoe dat in zijn werk gaat.