Nieuws

Met Foodsavers aan De Keukentafel

Gepost op 24 januari 2022
  • Voedseloverschotten

Afgelopen weekend was in ‘De Keukentafel’* op Kanaal Z de knappe reportage over Foodsavers te zien. Daarin vertellen Caroo Torfs, projectmedewerker voor Foodsavers bij HERW!N en Gabriella De Francesco, schepen van welzijn en sociale zaken bij Stad Mechelen, je alles over de werking van Foodsavers. Hoe ze met voedseloverschotten aan de slag gaan en daarmee tegelijk sociale tewerkstelling creëren. Door sociaal aan de slag te gaan met voedseloverschotten belichamen de Foodsavers elke dag de verschillende pijlers waar we bij HERW!N rond blijven werken.

De activiteiten rond voedseloverschotten binnen HERW!N worden deels gefinancierd door Interreg2seas (FLAVOUR-project).

Herwinnen van materialen

Foodsavers zijn organisaties die voedseloverschotten verzamelen, verdelen en verwerken. Dankzij samenwerkingsverbanden met zowel kleine regionale, als grote nationale spelers verzamelden ze het afgelopen jaar maar liefst 1768 ton voedseloverschotten. Waardevolle voeding die anders verloren gaat, net als de grondstoffen die gebruikt werden om het voedsel te telen.

Herwinnen van ontmoetingen

De ingezamelde voedseloverschotten worden herverdeeld onder voedselhulp- en sociale organisaties. Zo komen ze terecht bij mensen in armoede die op deze manier toegang krijgen tot gezonde voeding. Een deel van de ingezamelde voeding gaat ook naar sociale restaurants waar ze wordt verwerkt tot heerlijke gerechten die aan sociale tarieven worden aangeboden.

Herwinnen van werk

Voor het inzamelen, herverdelen en verwerken van deze tonnen voedsel zijn natuurlijk heel wat handen nodig. Mensen die, om welke reden dan ook, weinig of geen kansen hebben op de reguliere arbeidsmarkt, krijgen bij Foodsavers een zinvolle job en de nodige begeleiding. Zo worden deze mensen opnieuw betrokken bij de maatschappij en creëren we met hen opnieuw een toekomstperspectief. In Vlaanderen volgen bij de 12 Foodsavers zo 105 medewerkers een trainingstraject.

* In ‘De Keukentafel’, een programma van Kanaal Z, worden verschillende duurzame organisaties en ondernemers in beeld gebracht en besproken door presentatrice Ilse De Vis en haar centrale gast. Het gesprek vindt plaats aan de keukentafel van groentenkok Frank Fol, die de gasten verwend met heerlijke en duurzame groentengerechten. De reportage over Foodsavers werd gemaakt door de gedreven mensen bij Videofy.