Nieuws

 • Inclusief werken
 • Hergebruik

20 actiepunten voor lokale besturen

Met de gemeenteraadsverkiezingen in zicht stellen we 20 concrete actiepunten voor. Zo versterken wij lokale besturen die samen met de sociale ondernemers werk willen maken van een lokaal sociaal circulair beleid.
 • Repareren

Europa zet in op herstel – Right2Repair

EU-‘right2repair’-regels bieden nieuwe kansen voor een circulaire wereld

Hierom gingen zij aan de slag in de sociale economie

Mensen vooruit helpen, de afvalberg verkleinen, gewoonweg een job met impact. De redenen om aan de slag te gaan in de sociale economie zijn talrijk.

Zes organisaties versterken het HERW!N collectief

Maak kennis met de zes zeer verscheiden en prachtige organisaties die ons collectief versterken.
 • Inclusief werken

De sociale tewerkstellingsonderneming (STO) is geboren!

Op 19 januari keurde de Vlaamse Regering het derde ontwerp van het ondersteuningsdecreet goed, met daarin een nieuwe soort sociale onderneming: de sociale tewerkstellingsonderneming (STO).

5 politieke partijen willen investeren in sociale economie

Gemaakte beloftes werden tegen het licht gehouden, nieuwe beloftes gemaakt. Weten we nu op welke partij we moeten stemmen voor meer investeringen in de sociale economie in Vlaanderen?
 • Hergebruik

We gaan steeds meer voor tweedehands

Steeds meer Belgen geven spullen weg of kopen en verkopen tweedehands! Ontdek alle resultaten van ons grootschalig onderzoek.

HERW!N en Kringwinkel vlammen mee voor De Warmste Week 🔥

Dat doen we met een unieke inboedel voor het warmste huis en een mooie schenking voor de verschillende goede doelen.
 • Hergebruik

De sint wordt steeds groener

Meer dan één op de drie schoorstenen worden gevuld met tweedehandsspeelgoed. Een opmerkelijke stijging, want twee jaar geleden was dit nog maar 26%. Ontdek ons grote sinterklaasonderzoek.

Fietslease voor particulieren

Sinds kort kan je ook als particulier bij onze fietsleden terecht voor het leasen van een (elektrische) fiets.

HERW!N 🤝 IDEWE

Met dit partnerschap gaan we het ondernemerschap bij maatwerkbedrijven versterken. Ontdek hoe we dat zullen doen.
 • Hergebruik

Spotlights on! Kim – Kringwinkel

"De grootste meerwaarde van Kringwinkel? Sowieso het verminderen van de afvalberg." Maar voor Kim persoonlijk, toch ook de sociale omgang met klanten en collega's.

Word jij binnenkort een maatwerkcoach?

Als maatwerkcoach laat je mensen hun talenten ontplooien terwijl je hen jouw vakkennis bijbrengt. Verschillende CVO's in Vlaanderen geven je nu een kick-start met een opleiding tot maatwerkcoach.

Sociale tewerkstelling voor mensen met een visuele beperking bij Licht en Liefde

Maak kennis met één van onze nieuwe leden, Licht en Liefde. Na 100 jaar zorg voor blinde en slechtziende mensen, wagen ze zich vandaag aan nieuwe vormen van sociale tewerkstelling.

Onze grondstoffen zijn op.

Earth overshoot day valt dit jaar op 2 augustus. Het is de dag van het jaar waarop de ecologische voetafdruk van de mens globaal gezien even groot is als de biocapaciteit van de aarde voor één jaar.

De beste tips voor een onvergetelijke zomer

We bezorgen je een dosis inspiratie voor al je zomerse plannen.

Open brief sociaal energietarief

Op 1 juli stopt de uitbreiding van het sociaal energietarief. Voor veel mensen is het helemaal niet duidelijk wat dat gaat betekenen, en zij dreigen in nog kwetsbaardere situaties terecht te komen.

Timmerwerkt en Het Heft vervoegen ons collectief

Het HERW!N collectief breidt alweer uit met twee prachtige nieuwe leden. Maak kennis met Het Heft, een arbeidscentrum uit Limburg en met het Gentse meubelatelier Timmerwerkt.

HERW!N lanceert haar memorandum

100.000 handen: dé formule voor een rechtvaardige klimaattransitie in Vlaanderen HERW!N presenteert in het memorandum voor de regionale, federale en Europese verkiezingen van 2024 de drie basisprincipes die essentieel zijn voor de toekomst van sociaal circulair ondernemers: sociaal, circulair en lokaal! Met 13 beleidsvoorstellen reikt HERW!N de hand aan beleidsmakers en alle maatschappelijke actoren om constructief samen te werken aan een ambitieus sociaal circulair beleid.
 • Repareren

Focus op elektro met ‘Living Labs Herstel Eerst’

Hoeveel ongebruikte toestellen heb jij in huis? Onze collega Kurt overtuigt je om meer in te zetten op het herstellen en hergebruiken van elektro(nische) toestellen.
 • Hergebruik

HERW!N zet in op circulair textiel

Buy, wear, trash, repeat. Het kan dienen als dé mantra voor onze moderne fast-fashion modeindustrie. Een model waar we dringend moeten van afstappen. We doen dat niet alleen via hergebruik in de Kringwinkels, maar ook met twee straffe Living Lab projecten.

Dit was de ‘Dag van de Maatwerkcoach’

Check de aftermovie van deze knallende energizer!
 • Inclusief werken

Hoe motiveert maatwerkcoach Mohammed de medewerkers?

Mohammed begeleidt medewerkers die na een moeilijke periode opnieuw hun eerste, voorzichtige stappen zetten op de arbeidsmarkt. Maar hoe motiveer je hen en hoe krijg je hun leven opnieuw op de rails?

Ann vond een nieuwe kans bij Kringwinkel

En ze greep die met beide handen! Als werkzoekende had Ann twee problemen. Of haar diploma was te laag, of ze was te oud. Bij Kringwinkel kan ze opnieuw bouwen aan haar toekomst.

Het lange traject van werkzoekende naar de sociale economie

Maak kennis met Sagal. Haar aanslepende traject naar een zinvolle job is tekenend voor wat veel mensen meemaken die wel willen werken, maar geen job vinden waar zij hun talent in kwijt kunnen.
 • Fiets

10 fietsen voor kwetsbare kinderen en jongeren

Een mooi resultaat voor de centjes die Niels & Stefanie van Roads to Movement inzamelden tijdens hun 10.000km lange fietstocht. Fietspunt Mobiel in Kortrijk stelde zijn technici aan het werk om 10 weesfietsen rijklaar te maken.

Toby Alderweireld over onze nieuwe coach

Ben jij benieuwd wat Toby Alderweireld denkt over onze nieuwe coach? Ontdek het in dit leuke filmpje.
 • Hergebruik

Recycleren is goed. Hergebruik is beter!

Op de internationale dag van de recyclage zetten wij graag nog eens in de verf hoeveel beter het is materialen te hergebruiken dan ze te recycleren.

Zorgsector en sociale economie slaan de handen in elkaar

Zet jouw sociale economie onderneming binnenkort ook de eerste stappen in de zorgsector? Ontdek hoe en met welke steun je dat kan doen.

Word ook maatwerkcoach

Een maatwerkcoach (vroeger monitor of teamcoach) begeleidt werknemers en helpt mensen die wat verder van de arbeidsmarkt staan. Door hen vaardigheden aan te leren, te coachen en te ondersteunen om zo het beste uit zichzelf te halen.

Natuur & landschapsploegen verzorgen jouw lokale groen

Wat doen natuur- en landschapsploegen voor de natuurontwikkeling? Welke meerwaarde creëren ze daarmee voor de lokale bevolking? Ontdek dit mooie voorbeeld van een aanvullende lokale dienst.

Een duurzame én sociale dagschotel

In Merksen, Hoboken en Borgerhout verkoopt Sense dagschotels: voedzame, verse en betaalbare maaltijden. Geleverd met de bakfiets, in herbruikbare verpakkingen én door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Wevelgemse fietskoeriers brengen je boodschappen thuis

In Wevelgem kan je naar de markt gaan en je boodschappen gratis laten thuisbezorgen door de Wevelgemse fietskoeriers van Effect vzw.

HERW!N verwelkomt 3 straffe circulaire ondernemers in het collectief

Het HERW!N collectief breidt uit en versterkt zich met de toevoeging van 3 straffe circulaire en sociale ondernemers. Wij stellen je met veel plezier voor: Licht en Liefde, o.666 en Brainscape.

HERW!N zoekt versterking X 4

Meer elektro hersteld krijgen of reststromen van textiel optimaler valoriseren? De flow van producten in de Kringwinkels tracken van A tot Z of de online platformen optimaliseren? Wij zoeken niet één, maar vier nieuwe collega's om een volgende stap te zetten naar een meer circulaire economie.

Welke boom nemen we met kerst? Re-happy 2023

Prettige feestdagen en een getrapt nieuwjaar van het hele HERW!N-team!

Kringwinkel richt Warmste huis in

De Warmste Week vlamt dit jaar tegen kansarmoede en wij vlammen met Kringwinkel graag mee. Die hippe inrichting van het Warmste huis? Die komt uit onze winkels. Én de hele inboedel wordt na deze week geschonken aan het Limburgs platform voor mensen op de vlucht.

Dit waren de HERW!N meet-ups

Het jaar bolt op zijn einde, en ook wij blikken in deze tijden graag terug. Niet op dat afgelopen jaar, wel op onze vijf schitterende meet-ups.
 • Businessmodellen met impact

HERW!N gaat voor circulaire economie 2.0

Drie keer prijs met de goedkeuring voor de Living Lab projecten waar HERW!N, heel wat van de leden en onze vaste partners van Repair zkt Hub bij betrokken zijn.

Een gratis LED-lamp bij je tweedehandse lampenkoopje

Tweedehands én energiebesparend. Daarvoor slaan Kringwinkel en Signify de handen in elkaar.

Buurtrestaurants serveren sterrenmenu

De buurtrestaurants en de NorthSeaChefs slaan opnieuw de handen in elkaar voor de eindejaaractie Buurt op je Bord. Ontdek waar je terecht kan om een feestelijk eindejaarmenu te bestellen.

Steuninstrumenten voor hoge energiekosten

Om gezonde bedrijven die lijden onder de gestegen energieprijzen te steunen, heeft de regering een steunpakket voor ondernemingen uitgewerkt. Dit pakket is ook van toepassing op sociale ondernemingen.
 • Voedseloverschotten

€100 miljoen sociale meerwaarde, da’s FLAVOUR

HERW!N nam van 2019 tot 2022 de leiding over het Europese FLAVOUR project. Dé belangrijkste opdracht: nieuwe manieren zoeken om voedsel van de afvalberg te redden én tegelijk sociale jobs te creëren.

Walk for your future

Het is te vroeg om te zeggen dat het te laat is. Elke tiende van een graad telt. Laten we dus de straat opgaan en op 23 oktober in Brussel stappen voor onze toekomst.

Groeilabz trapt het najaar op gang

Dit najaar vliegt Groeilabz er stevig in met een ‘Kick-off week’! Innovatie, een gezond financieel beleid of veranderingsmanagement: je draait er je hand niet voor om na het volgen van een van deze thematische bootcamps.
 • Hergebruik

Kringwinkel voor De Standaard Solidariteitsprijs

Zag jij ‘m ook passeren? Onze ‘inception-stijl krant in een krant’? Met deze knappe advertentie werd Kringwinkel geselecteerd voor De Standaard Solidariteitsprijs. En of we blij zijn met de erkenning voor het pionierschap van Kringwinkel in de sociale en circulaire economie.
 • Hergebruik

Tweedehands uit financiële noodzaak

37,8% van de Belgen heeft in de afgelopen 12 maanden iets tweedehands gekocht. Een mooie stijging van zo'n 3%! Helaas is het meest opvallende de stijging bij de mensen die zeggen dit te doen uit financiële noodzaak.

Zomercadeautje: ons spiksplinternieuwe portfolio

Sociaal en circulair ondernemen doe je niet alleen, dat doe je samen! Wat heeft ons collectief van sociale en circulaire ondernemers te bieden? Wat betekent HERW!N voor de leden en wat hebben we het afgelopen jaar gepresteerd? Ontdek het in ons nieuwe portfolio!

Kanteldrang op het HERW!N congres

Van ontnuchterende en tegelijk inspirerende keynotes over praktische, innovatieve workshops tot energieke Haka's en feestjes. Wat een on-ge-loof-lijke twee dagen mochten we beleven tijdens het HERW!N congres!

Fietsvrij zamelt 300 fietsen in

Maar liefst 287 fietsen brachten jullie alvast naar een Fietspunt in de buurt. De helft van de fietsen is ondertussen opgeknapt en klaar voor gebruik. 55 fietsen zijn via het lokale OCMW bij (Oekraïense) vluchtelingen terecht gekomen. Aan alle gulle gevers in Vlaanderen: dankjewel!

Europees bezoek voor De Kringwinkel Stroom

Sociaal en circulair gaan hand in hand. Een duidelijke boodschap voor Eurocommissaris Virginijus Sinkevičius tijdens zijn bezoek aan De Kringwinkel Stroom.
 • Fiets

#Fietsvrij. Mobiliteit voor vluchtelingen en kwetsbare personen

Met #fietsvrij zamelen we fietsen in voor mensen op de vlucht en anderen die nood hebben aan een betaalbaar vervoersmiddel. Fietsen, kinderfietsen en fietskarren kun je tot en met 17 april inleveren bij deelnemende Fietspunten, Fietsersbond-afdelingen en Fietsbiebs.

HERW!N, da’s kwaliteit!

In navolging van maar liefst 74 leden die een kwaliteitslabel behaalden, zijn we bijzonder fier te kunnen melden dat HERW!N QforWSE gecertificeerd is.

Solidair met Oekraïne

De brutale oorlog in Oekraïne domineert het nieuws, en ook de gedachten van velen onder ons. Ook binnen de sociaal circulaire sector zijn we solidair met Oekraïne en willen we helpen waar mogelijk bij de opvang van Oekraïense vluchtelingen.

Welkom AKSI!

Het herwinnen van ontmoetingen, da’s ook werk maken van het collectief. Onlangs mochten we AKSI verwelkomen als nieuw lid en vandaag stellen we de organisatie graag even aan je voor.
 • Inclusief werken

Wij zoeken: letterlijk iedereen

Geen standaardvacature met hoge eisen en een lijst aan voorwaarden. Maar een vacature op maat. Want in onze sociale en circulaire sector zien we iedereen graag komen.

Nood aan radicale transities I Interview met Eva Verraes in CFO Magazine

Wat heeft een vlucht van €20 naar Barcelona met een noodzakelijke transitie binnen de arbeidsmarkt te maken? Hoe gaat een duurzaam ondernemersmodel om met ‘winst’? En wie is verantwoordelijk voor onze aanhoudende lineaire productie en consumptie. Producent of consument? Interessant leesvoer in dit interview met Eva Verraes dat verscheen in CFO magazine van Financial Media.

Op een beregoed 2022

Wij wensen jou een heel gelukkig nieuwjaar met deze ode aan de servet.
 • Businessmodellen met impact

HERW!N en bpost zetten partnerschap op voor extra PakjesPunten

Eén van de belangrijkste thema’s waar we bij HERW!N aan werken is het zoeken naar en opzetten van circulaire businessmodellen voor onze leden. Die zoektocht bracht ons aan het einde van dit jaar de samenwerking met bpost.

Stopzetting MINA-subsidies bedreigt jobs en natuur in de buurt

Het stopzetten van de subsidiëring van de Mina-werkers is een serieuze streep door de rekening van gemeentebesturen en sociale economiebedrijven die voor de ecologische meerwaarde van onze lokale natuur willen gaan.
 • Hergebruik

1.000 extra jobs in de sociale economie redden mee het klimaat

Vlaams minister van Werk, Economie en Sociale Economie Hilde Crevits wil de CO2-uitstoot jaarlijks terugbrengen door ondermeer te investeren in 1.000 bijkomende jobs in de circulaire sociale economie, in eerste instantie in de kringwinkels.
 • Businessmodellen met impact

Repair zkt hub in stroomversnelling

In het project Repair zkt hub gaan verschillende spelers – met HERW!N en Repair & Share als trekkers- samen rond de tafel zitten om productstromen te optimaliseren en zo jobs te creëren.

Energiesnoeiers geven tips

De prijzen op de energiemarkt swingen de pan uit en hulp van onze Energiesnoeiers is dus meer dan ooit welkom. Ontdek alle tips in deze VRT reportage.
 • Voedseloverschotten

5 heerlijke restjesrecepten

Vandaag 29 september vieren we de internationale dag tegen voedselverspilling. De ideale gelegenheid om de acties tegen voedselverspilling in de kijker te plaatsen. Want er valt meer te doen met voedseloverschotten dan je denkt!
 • Voedseloverschotten

Foodsavers ziet vraag naar voedselhulp op één jaar tijd stijgen met 27%

De Vlaamse overheid investeert de komende 4 jaar 2,8 miljoen euro extra middelen en zorgt daarmee voor extra jobs in de sociale economie.
 • Businessmodellen met impact

Provincie Oost-Vlaanderen geeft subsidie aan de impactgedreven (her)starter

Ondernemers met impact kunnen tot 4.000 euro subsidie ontvangen voor opleiding, advies en begeleiding of investeringskosten.

Earth overshoot day, maar wat doe je er aan?

29 juli 2021. Earth overshoot day valt dit jaar in een symbolische periode waarin de impact van klimaatverandering plots geen ver van mijn bed show meer is.

Herbruikbaar cateringmateriaal voor voeding: dit moet je weten voor 2022