Nieuws

Ann vond een nieuwe kans bij Kringwinkel

Gepost op 25 april 2023

Wanneer je bij Kringwinkel Ateljee in de Getouwstraat in Gent binnen springt, tref je er altijd een kleurrijke, vrolijke en verzorgde speelgoedafdeling aan. Daar zal Ann zeker voor zorgen. Ze werkt al enkele jaren bij Ateljee en is in de winkel in de Getouwstraat nu volledig verantwoordelijk voor het screenen, prijzen en uitstallen van speelgoed, kinderboeken, spelletjes, …

Wat een fijne speelgoedhoek, Ann! Hebben we dat aan jou te danken?

Net als jullie foto’s komen nemen ben ik twee weken ziek geweest natuurlijk! Mijn afdeling ligt er helemaal niet zo mooi bij als ik zelf zou willen, maar dat ga ik snel aanpakken. Al heb ik nu ook nog heel wat sorteerwerk te doen in het magazijn. Maar ik mag met het speelgoed wel volledig mijn eigen ding doen, dat vind ik heel fijn. Ik heb zo eens een volledig ‘Minionparadijs’ gemaakt van de etalage. Als ik zo’n dingen kan doen, zit ik echt in mijn eigen wereld.

 

Ann richt de speelgoedafdeling in ©HERW!N

Het is wel een specifieke niche. Heb je altijd iets met speelgoed gehad?

Nee, dat is echt toevallig gekomen. Ik ben begonnen aan de sorteerlijn bij textiel en lederwaren, maar dat was echt mijn ding niet. Het is tof dat de begeleiding daar ook naar luistert. Ze hebben toen samen met mij naar alternatieven gekeken. Aangezien ik graag veel mensen rond mij heb was de link naar de winkel snel gelegd. Ik heb eerst drie maanden ervaring opgedaan in de winkel in Mariakerke voor ik naar hier kwam. Deze winkel bestaat nog maar een paar jaar, en ik heb hem samen met de collega’s volledig kunnen inrichten. Eigenlijk deed ik eerst kledij, maar ik vind speelgoed gewoon erg leuk. Toen de speelgoedverantwoordelijke weg ging, dachten ze meteen aan mij om die afdeling over te nemen. Daar heb ik niet lang moeten over nadenken!

 

 Ik ben begonnen aan de sorteerlijn bij textiel en lederwaren, maar dat was echt mijn ding niet. Het is tof dat de begeleiding daar ook naar luistert.

Toch is het ook fijn dat er nog maatwerkcoaches klaar staan om te helpen. Bij het bepalen van de prijs is het vaak toch handig dat ik een tweede mening kan vragen. Soms zitten er speciale stuks tussen, andere keren krijgen we maar een deel van een set binnen. Dan is het toch fijn als een begeleider me helpt er een goeie prijs op te plakken. Als richtlijn gebruiken we ongeveer 1/3e van de nieuwprijs, maar natuurlijk houden we ook rekening met de staat van het speelgoed.

 

Bij het prijzen van het speelgoed krijgt Ann soms hulp van een maatwerkcoach ©HERW!N

Je werkt nu al enkele jaren bij Kringwinkel, heb je daarvoor nog andere jobs gedaan?

Zeker. Ik heb jarenlang aan het onthaal gewerkt bij een bedrijf. Telefoons opnemen, een beetje administratie, mensen ontvangen, … Helaas ging het bedrijf failliet en stond ik onverwacht op straat. Ik probeerde opnieuw een job aan het onthaal te vinden, maar telkens opnieuw botste ik op dezelfde problemen. Ofwel was mijn diploma te laag, ofwel vonden ze mij te oud. Ook al had ik jarenlang een vergelijkbare job gedaan … De eisen zijn hoog bij werkgevers, soms te hoog. Om dan plots een totaal andere job te zoeken, dat is niet evident. Nu ben ik ben blij dat ik hier terecht ben gekomen.

 

 De eisen zijn hoog bij werkgevers, soms te hoog.

Het klinkt alsof je een nieuwe kans met beide handen hebt aangegrepen.

Helemaal. Je wordt hier dan ook echt ondersteund om dat te doen. Als er een probleem is, wordt er naar je geluisterd. Dat was op mijn oude job niet het geval. Als ik iets niet zeker weet of met vragen zit kan ik altijd bij collega’s terecht. Daarnaast heb ik ook veel geleerd als mens. Ik kom hier in contact met veel verschillende nationaliteiten. Mijn ogen zijn daar echt door opengegaan. Mensen hebben te veel vooroordelen. Ik heb hier niet alleen een nieuwe kans gekregen om te werken, maar ben ook als mens echt veel veranderd!

Nog 50.000 mensen zoeken een zinvolle job

Zoals Ann staan er zeker nog 50.000 anderen klaar die wel willen werken, maar geen plaats vinden in de reguliere arbeidsmarkt. Een diploma dat te laag is, te oud, ze spreken de taal niet of zijn al jaren werkloos. Maar ook deze mensen hebben recht op een job. In de sociale circulaire economie is er werk genoeg om deze 100.000 handen zinvol in te zetten, op een werkvloer die is aangepast aan hun noden en talenten. Onze collega Gorik (adviseur sociaal beleid) legt je hier helder uit hoe we tot die conclusie komen.