Nieuws

Recycleren is goed. Hergebruik is beter!

Gepost op 17 maart 2023
  • Hergebruik

In België wordt jaarlijks ruim 117 miljoen kilogram aan materialen en grondstoffen hergebruikt via tweedehands kanalen zoals onze Kringwinkels. Daarmee wordt jaarlijks minstens een kwart miljoen ton CO₂ equivalent bespaard. Naar aanleiding van de internationale dag van de recyclage brengen we samen met andere tweedehandsplatformen dan ook de boodschap: “Recycleren is goed, maar hergebruik is nog veel beter.” Tweedehands kopen en verkopen is een van de meeste voordelige manieren om een steentje bij te dragen aan het klimaat. Je bespaart CO₂ en grondstoffen, spaart geld uit voor jou of iemand met minder middelen en in het geval van Kringwinkel bezorg je ook nog eens mensen die moeilijk werk vinden een zinvolle job.

Gebruikte goederen wegschenken, tweedehands verkopen of kopen zit in de lift in ons land en dat is goed nieuws. ‘Omdat het goed is voor de portemonnee’ is altijd al een belangrijke motivator geweest om tweedehands te kopen. Dat bleek uit consumentenonderzoeken. Vorig jaar zag de sector ook een enorme impact als gevolg van de energiecrisis en inflatie: steeds meer Belgen kopen tweedehands uit financiële noodzaak. In april 2022 gaf 1 op de 5 belgen (20,5%) aan dat ze gebruikte spullen aanschaffen uit pure financiële noodzaak. Nauwelijks zes maanden, in oktober 2022 was dit al 27,1%. Tweedehands is voor steeds meer mensen dus een manier om hun koopkracht op niveau te houden.

Nog veel potentieel

Uit de cijfers blijkt echter dat er nog heel wat potentieel is: 46,4% van de Belgen hebben vorig jaar tweedehandsspullen verkocht, terwijl 38,4% van de Belgen minstens 1 artikel tweedehands hebben gekocht. Te vaak worden producten, soms na een jarenlang verblijf op zolder, bij het afval gezet of naar het recyclagepark gebracht, terwijl ze nog een tweede, derde of zelfs vierde leven zouden kunnen krijgen.

Als ‘Alliantie voor hergebruik’ wil HERW!N samen met 2dehands, Cash Converters en HappyTroc consumenten oproepen om nog meer aan tweedehands te denken. Duurzaam hergebruiken van consumentengoederen draagt bij aan de ontwikkeling van de circulaire economie in België en aan de wereldwijde strijd tegen klimaatverandering, door de ontginning en transport van nieuwe grondstoffen te vermijden. Hergebruik is niet alleen een reddingsboei in financieel moeilijke tijden, het zorgt bovendien ook voor heel wat sociale tewerkstelling. Daarom is het juist nu van belang om hergebruik meer te stimuleren.

Recyclage is een last resort

Vanwege dit enorme potentieel vraagt de alliantie ook aan de overheid om meer beleidsmatige initiatieven te nemen die hergebruik stimuleren en drempels voor consumenten laag te houden. Het is bijvoorbeeld tekenend dat er wel al een internationale dag van de recyclage bestaat, maar nog geen dag waarop hergebruik centraal staat. Geef hergebruik en herstel voorrang op recyclage: recyclage van grondstoffen is een belangrijk onderdeel van de circulaire strategie, maar echt een “last resort”. Hergebruik moet in het dagelijks leven van een consument steeds voorrang te krijgen op recyclage. De overheid dient ook structureel te werken aan sensibilisering, bijvoorbeeld in de vorm van structurele overheidscampagnes en scholing voor jongeren. Een sociaal-economische omslag vraagt bewustwording en gedragsverandering. De toekomst van onze planeet en onze kinderen hangt ook hiervan af.