Nieuws

Earth overshoot day, maar wat doe je er aan?

Gepost op 29 juli 2021

29 juli 2021. Earth overshoot day valt dit jaar in een symbolische periode waarin de impact van klimaatverandering plots geen ver van mijn bed show meer is.

29 juli 2021. Earth overshoot day valt dit jaar in een symbolische periode waarin de impact van klimaatverandering plots geen ver van mijn bed show meer is. De zware wateroverlast en overstromingen in ons land en de buurlanden en de periodes van extreme droogte en hittegolven die we in andere delen van de wereld zien, hebben veel mensen bruusk wakker geschud. Of toch diegenen die nog heerlijk ontkennend lagen te snoozen.

Na een iets zuiniger jaar – wat het gebruik van grondstoffen betreft – waarin de globale economie werd platgelegd door een pandemie, staan we alweer op het niveau van 2019. Ook toen hadden we op 29 juli alle natuurlijke hulpbronnen en voedsel verbruikt die de aarde in een jaar tijd kan produceren. In België doen we het helaas nog wat minder goed en hebben we ‘ons deel’ van die grondstoffen al op 30 maart opgesoupeerd.

Er is nood aan een enorme kanteling in onze dagelijkse gewoontes. Op persoonlijk maar zeker ook op maatschappelijk vlak. Zowel onze mobiliteitssector als onze productie en consumptie van voedsel, textiel, technologie en andere goederen hebben baat bij circulaire (ondernemings)modellen waarbij waardevolle materialen ten volle worden hergebruikt, het verbruik van grondstoffen én de impact op het klimaat tot een minimum worden beperkt. Zo zorgen we ervoor dat ook volgende generaties van de rijkdommen van onze aarde kunnen genieten. Zo zorgen we ervoor dat ook volgende generaties van de rijkdommen van onze aarde kunnen genieten.

Onze collega Joren Verschaeve schreef onlangs nog een ontluisterend opiniestuk over de vernietiging van volledig nieuwe goederen voor Mo* magazine.

Tot daar de slecht nieuws show. Wat vangen we daar nu mee aan?

Dat we bij HERW!N als collectief van sociale circulaire ondernemers volop inzetten op die circulaire ondernemingsmodellen ligt nogal voor de hand. Er zijn zoveel van onze leden die werk maken van een meer klimaat neutrale mobiliteit, het hergebruik van goederen of het tegengaan van voedselverspilling dat het onbegonnen werk is ze hier op te sommen. “Heel fijn, maar wat vang ik daar mee aan?” horen we je denken. Heel wat! De transitie naar #hetnieuwenormaal zoals wij een sociale circulaire wereld zien, biedt heel wat mogelijkheden die we pas ten volle kunnen benutten door ook samen te werken met partijen buiten de sociale economie. Zo konden we eerder deze week nog de samenwerking van De Kringwinkel ’t rad met Carrefour Belgium in Brugge aankondigen. Daar wordt weer heel wat textiel van de afvalberg gered door het installeren van een geefpunt aan de ingang van de supermarkt. Als ondernemer of organisatie kan je HERW!N altijd contacteren voor het uitwisselen van circulaire ideeën of het opzetten van partnerschappen die een stap zetten in de richting van een meer sociale en circulaire economie. Breng al je ideeën gerust mee naar onze Circle Summit waar je ze volop zal kunnen ontwikkelen aan de hand van nieuwe inzichten en in overleg met een heel speelveld aan circulaire ondernemers.

Ook als individu maak je een verschil door bewust te kiezen voor duurzame, circulaire oplossingen. Je kan gebruik maken van de (deel)fiets, eventueel in combinatie met het openbaar vervoer dankzij bijvoorbeeld de Blue-Bike. Ook overstappen op een meer plantaardig dieet heeft een sterke positieve invloed. Dat wordt steeds eenvoudiger met projecten als de teelt van bio-oesterzwammen bij De Kromme boom. Verder kan je lokale producten kopen of herbruikbare spullen een tweede leven geven via De Kringwinkel in plaats van ze op de verbrandingsovens te laten vallen. Het zijn enkele gewoontes die je kan aanpassen die meteen resultaat opleveren en die je eigen leven ook een stukje mooier maken, want willen we niet allemaal ten volle genieten van propere lucht, zuiver water en een klimaat in balans? Meer inspiratie kan je opdoen via de 100 days of possibility. Tot de klimaatconferentie in Glasgow vind je daar elke dag een impactvolle actie terug.