Nieuws

Geef asielzoekers een kans in de sociale economie

Gepost op 1 juli 2024
  • Inclusief werken

In de sociale economie liggen volop kansen voor nieuwkomers en asielzoekers, maar procedures vormen vaak nog een obstakel. Hoog tijd om daar wat aan te doen.

Onze collega Evelyn De Craene – Adviseur Arbeidsmarkt HERW!N en Eline de Jong – Doctoraatsonderzoeker UAntwerpen, stellen een win-win-win scenario voor met de voordelen van tewerkstelling van asielzoekers én oplossingen om dat ook te verwezenlijken. Het volledige artikel werd gepubliceerd bij Knack.

De boodschap dat asielzoekers moeten werken voordat ze aanspraak kunnen maken op een uitkering werd de voorbije verkiezingscampagne weer eens luidkeels verkondigd[1]. Maar over hun recht op arbeid werd maar weinig gesproken. In de sociale economie liggen volop kansen, maar procedures vormen vaak nog een obstakel. Hoog tijd om daar wat aan te doen.

Onze collega Evelyn De Craene – Adviseur Arbeidsmarkt HERW!N en Eline de Jong – Doctoraatsonderzoeker UAntwerpen, stellen een win-win-win scenario voor met de voordelen van tewerkstelling van asielzoekers én oplossingen om dat ook te verwezenlijken.

Lees hier het volledige artikel

 

Het artikel werd gepubliceerd bij Knack.

 

— 

 

Over Eline de Jong:


Eline de Jong is sociaal antropoloog en doctoreert aan de Universiteit Antwerpen. Ze verricht onderzoek naar solidariteit en ‘deservingness’ in de context van sociale ondernemingen en het maatschappelijk middenveld. Haar onderzoek kadert binnen het Europese project SOLiDi.
Voor meer informatie: Eline de Jong – eline.dejong@uantwerpen.be – gsmnr: +31 622 91 26 36 www.solidi.eu

[1] Onder andere in Het Grote Debat van VTM (5 juni) waar gedebatteerd werd over de vraag ‘moeten erkende asielzoekers gewerkt hebben voor ze een uitkering kunnen krijgen’