Nieuws

Fietsen door de Kempen met De Sprong

Gepost op 15 december 2022
  • Fiets

In het Kempense maatwerkbedrijf De Sprong kan je terecht voor zowat al je fietsperikelen. Van de 120 medewerkers zijn er elke dag velen in de weer om mensen meer mobiel te maken. Om het in hun eigen woorden te zeggen: “iedereen heeft recht op een betaalbare en kwaliteitsvolle fiets om te fietsen zonder zorgen. Met ons uitgebreide aanbod proberen we deze missie waar te maken.”

Die ambitie maakt De Sprong waar met een waaier aan fietsactiviteiten. Ze baten verschillende fietspunten uit in Mol, Geel en Herentals. In Mol is er ook een fietsenatelier waar fietsen in grote hoeveelheden worden hersteld en waar je ook terecht kan om een tweedehands fiets aan te schaffen.

 

Ik ontmantel de oude fietsen en fietswrakken die hier binnen komen. De onderdelen die nog in goede staat verkeren, houden we apart zodat we zoveel mogelijk van de fiets kunnen hergebruiken. – Kurt, medewerker in het Fietsatelier

 

De eyecatcher van de organisatie is echter de prachtige winkel in Meerhout waar je terecht kan voor herstellingen (van alle merken!) of een nieuwe fiets, maar waar De Sprong vooral ook focust op gespecialiseerde fietsen voor oudere mensen of mensen met een fysieke beperking.

Maatwerk staat centraal

Op elke locatie zet De Sprong maatwerkers in. De instroom van nieuwe medewerkers is niet altijd evident, maar daar heeft de organisatie een creatieve oplossing voor gevonden. Er is een namelijk een samenwerking opgezet met een BUSO-school waarbij de studenten al eens stage kunnen komen lopen. Zo leert deze doelgroep de organisatie al in een vroeg stadium kennen. Van hun kant stelt De Sprong onder andere materiaal ter beschikking aan de school zodat de studenten in de best mogelijke omstandigheden les in fietsherstel kunnen volgen. Want dé overkoepelende missie, zowel in het fietsatelier, maar ook bij de groenploeg en recyclage-afdeling is om zo vele mogelijk in te zetten op de succesvolle doorstroom van medewerkers naar het reguliere arbeidscircuit. En dat doen ze met verve. Bijna 1 op de 10 medewerkers maakt met succes de overstap van de sociale naar de reguliere economie. Als ze mogen dromen, dan willen ze hier graag de ‘hofleverancier van knelpuntberoepen’ worden met de sociale sector

Hippe retro-fietsen

Een fijn project om tot slot in de kijker te zetten: de samenwerking met ERTS Cycles. Wie in Antwerpen woont of er geregeld komt, heeft deze retro fietsen waarschijnlijk al zien voorbij komen. ERTS Cycles is een start-up die oude, ambachtelijk fietskaders een nieuw leven geeft door ze in ere te herstellen en de fiets op te bouwen met moderne onderdelen en accessoires. Met een groeiende verkoop, stijgt ook de werklast om alle oude fiets gedemonteerd te krijgen. Een klusje naar de hand van het fietsatelier in Mol! Hergebruik van kostbare materialen en jobs creëren voor mensen in sociale tewerkstelling, én dat doen met een samenwerking tussen ondernemers in de reguliere en sociale economie. Kijk, daar worden wij nu eens gelukkig van!