Nieuws

’s werelds eerste circulaire schooltas

Gepost op 31 augustus 2021
  • Hergebruik

Begin dit schooljaar krijgt een dozijn leerlingen van de Wijze Eik in Mariakerke (Gent) ‘s werelds eerste circulaire schooltassen-set in gebruik. De tassen zijn ontwikkeld uit gebruikt reclametextiel en worden niet verkocht maar verhuurd aan ouders van lagere-schoolleerlingen.

Weerwerk ontwikkelde een set circulaire schooltassen voor de lagere school. De set bestaat uit een schooltas met pennenzak, een turnzak en een zwemzak. De tassen zijn lokaal geproduceerd in een sociaal naaiatelier en worden daar aan het einde van elk schooljaar indien nodig gerepareerd. Op deze manier wordt hoogwaardig reclametextiel niet één maar meerdere malen hergebruikt én wordt lokale werkgelegenheid gecreëerd. 

De set werkt meteen ook als educatief middel. Ze brengt de circulaire economie en de noodzakelijke wijziging in aankoopgedrag op een erg tastbare manier tot vlak bij deze jonge doelgroep. De initiatiefnemers geloven dat het circulaire gedachtegoed, net als bij het sorteren en recycleren van afval circa 40 jaar geleden, door de jeugd in de gezinnen kan binnengebracht worden.