Nieuws

5 heerlijke restjesrecepten

Gepost op 29 september 2021
  • Voedseloverschotten

Vandaag 29 september vieren we de internationale dag tegen voedselverspilling. De ideale gelegenheid om de acties tegen voedselverspilling in de kijker te plaatsen. Want er valt meer te doen met voedseloverschotten dan je denkt!

ONTDEK ONZE RECEPTEN

Ga aan de slag met onze restjesrecepten of laat je inspireren door onze koks: vandaag koken zij een gezonde en goedkope maaltijd in sociale restaurants met voedseloverschotten.

Wist je dat je oud brood op een tiental manieren kan verwerken tot een andere lekkernij? Ontdek 5 lekkere en eenvoudige recepten om je overschotten om te toveren tot een culinair hoogstandje! Krijg jij het water al in de mond van onze vistaartjes, panzanella of knoedels? Wij wel!

ONZE ACTIES

Via het Europese ‘Flavour’ project zetten we ons dagelijks in om voedselverspilling tegen te gaan en kansarme mensen aan het werk te helpen.

Samen met enkele Engelse en Franse organisaties verzamelden de Vlaamse Foodsavers platformen in 2020 ongeveer 1250 ton voedseloverschotten en schonken we die aan mensen die het nodig hebben. Voor de verzameling en distributie van die duizenden tonnen voedsel zijn werknemers nodig. Op die manier creëren we jobs om kansarme mensen naar de arbeidsmarkt te begeleiden.

Daarnaast verwerkten we iets minder dan 100 ton voedseloverschotten tot bijvoorbeeld pompoensoep, vissoep of een gedroogde groentenmix. Op die manier geven we een tweede leven aan voedsel dat anders verspild wordt.

WIST JE DAT…?

Jaarlijks wordt er ongeveer 240.000 ton voedsel weggegooid door Vlaamse huishoudens. Dat is slecht voor het klimaat omdat de energie, ruimte en grondstoffen verspild worden die nodig zijn om dat voedsel op ons bord te krijgen. Daarbovenop zorgt rottend voedsel op de vuilnisbelt voor heel wat methaan, een broeikasgas dat nog schadelijker is voor het milieu dan CO2.

Om deze problemen op te lossen hebben we een sterk beleidskader nodig. We moeten ervoor zorgen dat zoveel mogelijk voedseloverschotten gebruikt worden voor menselijke consumptie.