Nieuws

Solidair met Oekraïne

Gepost op 18 maart 2022

De brutale oorlog in Oekraïne domineert het nieuws, en ook de gedachten van velen onder ons. Ook binnen de sociaal circulaire sector zijn we solidair met Oekraïne en willen we helpen waar mogelijk bij de opvang van Oekraïense vluchtelingen, die straks met misschien wel 200.000 naar België zullen komen.

Al veel mooie acties

Er zijn dan ook al heel wat mooie solidariteitsacties door onze leden opgezet. Van het inzamelen van nuttige goederen of het organiseren van een benefiet tot het verzorgen van een aanbod aan fietsen.

Over heel Vlaanderen worden er appartementen ingericht met meubels van De Kringwinkel en worden er bonnen voorzien voor Oekraïense vluchtelingen om kledij mee aan te schaffen.

De druk om iets voor de Oekraïense vluchtelingen te doen, kwam ook van hen. Heel wat medewerkers kunnen zich goed in die situatie verplaatsen. Gert Paulussen, directeur bij Kringwinkel De Cirkel in Gazet Van Antwerpen.

Medewerkers van de Gemeente Malle halen spullen op bij De Kringwinkel voor de Oekraïense vluchtelingen

Medewerkers van de Gemeente Malle halen spullen op bij De Kringwinkel voor Oekraïense vluchtelingen

 

We slaan ook met verschillende partners de handen in elkaar om fietsen in te zamelen en te herstellen zodat ze volledig rijklaar zijn. Vervolgens zullen we die via verschillende formules aanbieden. Dat gebeurt sowieso voor hulpbehoevende personen en het wordt nu dus breder opengetrokken.

Om alle acties optimaal te laten verlopen en er voor te zorgen dat de hulp goed terecht komt, werken onze leden samen met de lokale overheden, OCMW’s en sociale organisaties.

De acties van onze leden in jouw regio

 

Antwerpen

 • Opnieuw & Co (regio Mortsel) werkt samen met WZC Hof ter Schelde en gemeentebesturen om appartementen volledig in te richten.
 • De Kringwinkel De Cirkel (regio Brecht) richtte samen met de Gemeente Brecht appartementen in en leverde vrachtwagens vol meubels aan andere gemeentes. In de winkel in Zandhoven kunnen Oekraïense vluchtelingen terecht met gratis bonnen.
 • De Kringwinkel Zuiderkempen probeert zoveel mogelijk aan de vragen van de lokale besturen tegemoet te komen om woningen in te richten en materiële hulp te bieden met goederen uit De Kringwinkel aan een lage prijs en gratis levering ter plaatse.

 

Limburg

 • De Kringwinkel Maasland zamelt samen met het OCMW nuttige goederen in. Je vindt hier een overzicht van wat ze nodig hebben. Lees hier het artikel in Het Belang van Limburg.
 • De Biehal (regio Limburg en Antwerpse Kempen) levert in nauw contact met gemeentebesturen en hulporganisaties allerhande goederen voor de opvang van Oekraïense mensen in ons land.

 

Oost-Vlaanderen

 • Stroom vzw (regio Aalst) werkt samen met Stad Aalst en het OCMW om leegstaande woning in te richten. Lees hier het artikel in Het Laatste Nieuws.
 • De Kringwinkel Den Azalee (regio Sint-Niklaas) werkt samen met de stad Sint-Niklaas voor de inzameling van spullen voor noodverblijfplaatsen. Meer info vind je op deze pagina van Stad Sint-Niklaas. VOORLOPIG GEEN STOCKAGEPLAATS MEER BESCHIKBAAR IN SINT-NIKLAAS.
 • De Kringwinkel De Cirkel (regio Lokeren) gaat samen met de Stad Lokeren en de Intercommunale IDM zes woningen inrichten voor Oekraïense vluchtelingen.

 

Vlaams-Brabant

 • De Kringwinkel Hageland (regio Tienen) staat in contact met steden en gemeenten om te bekijken wat ze kunnen betekenen. In de mate van de beschikbaarheid bieden ze gratis meubelen en huisraad aan. Voor inzamelacties kunnen ook hun geefpunten ingeschakeld worden.
 • De Kringwinkel ViTeS (regio Leuven) heeft op vraag van stad Leuven dekens geschonken die met een transport van AB Inbev naar Oekraïne worden gebracht. Ook hebben ze OCMW’s en gemeenten aangeboden te ondersteunen met materialen bij hun opvang van vluchtelingen. ViTeS ziet de stock snel slinken dus alle schenkingen zijn meer dan welkom!
 • De Vlaspit verzorgt via Eetcafé De Heerlyckheid catering voor de 60, tijdelijk opgevangen, Oekraïense vluchtelingen in Scherpenheuvel

 

West-Vlaanderen

 • De Kringloopwinkel Deltagroep (regio Kortrijk) werkt samen met 14 gemeentes om meubelen en kledij (via bonnen) te voorzien. Goederen kunnen geleverd worden in het centrale geefpunt aan Warande 9 in Heule.
 • Sobo organiseert op 3 april een benefiet in Torhout waarvan de opbrengst integraal naar de slachtoffers in Oekraïne gaat.
 • De Kringwinkel ’t rad (regio Brugge) zamelt gericht goederen in ter ondersteuning van gemeentebesturen en OCMW’s. Donaties zijn welkom in Zedelgem of Ruddervoorde.
 • De Kringwinkel Midwest (regio Roeselare) voorziet in meubelen, huisraad en textief om de gemeentebesturen te ondersteunen bij de opvang.
 • De Kringwinkel West (regio Ieper, Veurne) ging een engagement aan met 2 OCMW’s/Gemeenten uit hun verzorgingsgebied. Dit vooral in het kader van de huisvesting van Oekraïeners in woningen, die zij ter beschikking stellen.
 • De Kringwinkel Kust voorziet in meubelen, huisraad en textiel om de gemeentebesturen te ondersteunen bij de opvang.

Hoe kan jij helpen?

Wil jij ook je steentje bijdragen? De Kringwinkels blijven spullen inzamelen die kunnen gebruikt worden voor de opvang van de Oekraïense vluchtelingen. Denk aan bedden en kleren, maar evengoed huisraad of andere meubelen. Binnenkort vind je hier ook alle locaties waar je terecht kan om een fiets ter beschikking te stellen.

Ben je lid van HERW!N en zet je je ook in voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen? Laat het ons zeker weten.