Nieuws

Ontdek circulaire proeftuin O.666

Gepost op 30 maart 2023

In Oostende vind je op de Hendrik Baelskaai een iconische site met een rijk vissersverleden. Een plaats die ons nieuwe lid, o.666 nieuw leven inblaast. Als proeftuin voor circulaire economie waar samen met zoveel mogelijk Oostendenaars gesleuteld wordt aan een nieuwe toekomst, met een veelheid aan creatieve ateliers en projecten en met trajecten waar startende ondernemers, jongeren uit Oostende of buurtbewoners een plaats krijgen om te experimenteren, te co-creëren en verbinding aan te gaan. Kortom, héél wat te ontdekken daar aan ’t zeetje!

Een buitenbeentje in het collectief

O.666 is zoals gezegd een proeftuin voor circulaire economie, met een sociaal karakter. De organisatie gaat niet zozeer zelf ondernemen, maar biedt vooral ruimte aan buurtbewoners, startende ondernemers, Oostendse jongeren en andere creatievelingen om volop te experimenteren en samen sociaal circulaire initiatieven uit te rollen. Ze werken daarvoor samen en een aantal vaste partners zoals Arktos vzw (experts in jongerenbegeleiding), kleinVerhaal vzw (inclusieve kunstcreatie), ZandZand vzw (sociaal artistieke projecten) en OVAM, die voor de locatie en een focus op circulaire activiteiten zorgt.

 

 Iedereen kan bij O.666 aankloppen met de meest wilde ideeën. Zolang het met een circulaire en sociale inslag is, staan wij open voor samenwerking en ondersteuning. – Philippe Martens, coördinator bij O.666

Een vat vol creatieve projecten

In de thuisbasis van O.666 vind je een veelheid aan ateliers en een co-working space waar Oostendenaars van alle slag circulaire projecten kunnen uitwerken of creatieve workshops kunnen volgen. kleinVerhaal vzw heeft er een heuse opnamestudio in gebouwd waar Oostendse jongeren terecht kunnen om hun muziek op te nemen. Ze krijgen daarvoor begeleiding van 8 producers met specialiteiten in verschillende genres. En de inrichting? Die is volledig circulair! De vloer kende een vorig leven als podiumvloer in het cultureel centrum van Oostende en ook voor de geluidsisolerende bekleding van het plafond zorgde de huisarchitect voor circulaire materialen.

 

Surfer? Dan kan je bij O.666 zelf je eigen recup surfvin maken!

Een deur verder vinden we een zeepcreatie en verpakkingsatelier waar de mensen van Duinhelm vzw hun ding doen. Kwetsbare mensen maken hier gloednieuwe kaarsen op basis van gerecycleerde paraffine, verpakken ze en verkopen deze om het verderzetten van de activiteiten te ondersteunen. Geen grote productielijnen maar wel een kleinschalige activiteit waar wordt ingezet op het begeleiden van deze mensen.

Frisbees en surfvinnen uit gerecupereerd plastic

Loop je nog wat verder, dan kom je in een ruimte waar de plastic rommel uit de dozen puilt. Maar dat heeft een goede reden. Plastic afval dat wordt verzameld door bijvoorbeeld de Proper Strandlopers komt hier terecht om een tweede leven te krijgen. Het plastic wordt verwerkt tot een granulaat en dan opnieuw gebruikt voor allerlei doeleinden. Als surfer kan je hier zelf de vinnen voor je surfplank komen maken. Maar er wordt ook geëxperimenteerd met bouwmaterialen. Zo word je binnenkort bij O.666 misschien wel verwelkomd door een gevel die volledig is bekleed met tegels uit gerecycleerd plastic!

Eén van de experimenten, gevelbekleding uit gerecupereerd materiaal.Achter de ateliers vinden we een gezellige tuin waar mensen uit de buurt samenkomen om groentjes te kweken en de planten te verzorgen. Een prachtig voorbeeld van het herwinnen van ontmoetingen. Aan de ene kant van O.666 ligt de zogezegd ‘nieuwe’ wijk. Hier verrijzen de laatste jaren grote buildings met luxeflats, serviceflats, … Trek je verder weg van de kust het binnenland in dan kom je terecht in de Vuurtorenwijk waar vele nazaten van vissersfamilies wonen. In de tuin komen mensen uit alle omgevingen samen, zonder onderscheid. Eén keer per week worden ze vergezeld door mensen die met een statuut arbeidszorg in de tuin werken. Zo is de ontmoeting compleet.

Co-Creatie lab

In het grootste atelier van de organisatie vinden we een dynamisch co-creatie lab. Doorheen het jaar komen kunstenaars, ondernemers en vrijwilligers er samen voor een veelheid aan projecten waar geëxperimenteerd wordt met oplossingen voor relevante maatschappelijke onderzoeksvragen. Maar er ook plaats is voor kleine projecten zoals het onderhouden van speelmuren voor die flexibel kunnen worden ingezet in de openbare ruimte, of het creëren van attributen voor lokale theatergezelschappen.

Open voor iedereen

Met de KantinO heeft O.666 een gezellig restaurant / bar / co-workingspace waar iedereen vrij terecht kan voor een lekkere maaltijd, gelijkgezinden te ontmoeten of in de zomer voor een lekker drankje op het terras langs het water.

Tweemaal per jaar wordt er ook een circulair event georganiseerd. Van opruimacties op het strand tot grote circulaire bouwchallenges. Op 22 april ben je welkom op het grote festival CIRCULO.666!

Sociale tewerkstelling

Momenteel draait O.666 grotendeels op vrijwilligers. Iedereen krijgt hier kansen om ervaring op te doen, ongeacht de achtergrond bestaande kennis. In de toekomst wordt gerekend op de kennis van HERW!N om aan de slag te gaan met individueel maatwerk en om op termijn ook de andere statuten voor sociale tewerkstelling te verkennen.