Nieuws

Kan Vlaanderen de materialenvoetafdruk halveren?

Gepost op 22 maart 2023
  • Hergebruik

De Vlaamse materialenvoetafdruk – de hoeveelheid grondstoffen nodig om onze (over)consumptie te spijzen – bedraagt meer dan 29 ton per kop. Hiermee behoren we helaas tot de top in Europa, waar het gemiddelde op ongeveer de helft ligt. Onderzoek toont aan dat de maximale ecologische draagkracht van de aarde zich ergens tussen de 5 en 10 ton per capita bevindt. Grofweg moeten we dus op termijn vier keer minder lepelen uit de natuur dan nu. Dat kan enkel lukken als we minder producten veel langer gebruiken, en dus onder meer inzetten op het herstellen van producten.

Lees er alles over in Gregs opiniestuk.

In een opiniestuk voor het politieke maandblad Sampol, schuift onze collega Greg enkele barrières én voorstellen naar voor om het herstellen van elektr(on)ische toestellen toegankelijker te maken in Vlaanderen.

Sommige oplossing liggen al op tafel, maar worden opgehouden door stevig lobbywerk op beleidsniveau. Benieuwd hoe een herstelscore, materialendatabanken of doorgedreven ecodesign wetgeving kunnen bijdragen aan het herstellandschap en ons materialengebruik zo kunnen laten dalen? Dan is Gregs opiniestuk een must read.