Belangenbehartiging

Nieuwe wetgeving over sociale tewerkstelling, strengere richtlijn voor milieuvergunning of vraag naar investeringsmiddelen? Het beleidsteam van HERW!N lobbyt, participeert en behartigt de belangen van haar leden: maatwerkbedrijven en sociale circulaire ondernemers.

De belangrijkste facts & figures uit de sector? Die vind je handig verzameld in ons nieuwe portfolio.
Kan je hulp gebruiken bij de start van de STO? Wij zetten je alvast op weg met onze folder.

Met 13 beleidsvoorstellen reikten we bovendien de hand aan beleidsmakers en alle maatschappelijke actoren om constructief samen te werken aan een ambitieus sociaal circulair beleid. Dé formule voor een sociaal rechtvaardige klimaattransitie in Vlaanderen, die ontdek je in ons memorandum.

Toeleiding

H!-leden hebben vandaag heel wat jobs op maat in de aanbieding. Tegelijkertijd zien en horen we elke dag dat er nog heel wat mensen zijn in een kwetsbare maatschappelijke positie en/of met een afstand tot de arbeidsmarkt. Mensen voor wie werk op maat een belangrijke stap kan zijn richting maatschappelijke participatie.

Hoe komt het dat beide groepen elkaar moeilijk vinden en belangrijker nog, hoe kunnen wij meebouwen aan oplossingen?

In deze rubriek bundelen we de meest relevante informatie over de zoektocht naar antwoorden op deze complexe uitdaging. We kijken heel breed, van obstakels in de indiceringsprocedure over doelgroepverbreding (langdurig zieken, asielzoekers, NEET,…) tot een kritische blik op eventuele drempels in de eigen werking.

    Lopende zaken

  • Verslag denk- en deeldag II

    Op donderdag 17 oktober kwamen we samen in Brussel voor de tweede denk- en deeldag rond toeleiding van doelgroepwerknemers.
    Lees meer
  • Ledenbevraging toeleiding

    Hier vind je de belangrijkste vaststellingen uit onze tweede ledenbevraging over toeleiding.
    Lees meer
  • Vacaturedatabank CMW op handige kaart

    VDAB werkte een overzichtskaart uit waarop je snel kunt zien welke bedrijven in een bepaalde regio openstaande CMW-vacatures hebben.
    Lees meer
  • Vacatures zonder specifiek competentieprofiel

    Wil jij ook graag vacatures zonder specifiek competentieprofiel opladen in Mastervac? Wij stelden de vraag aan VDAB.
    Lees meer
  • Opiniestuk asielzoekers

    Geef asielzoekers eenvoudiger toegang tot de sociale economie. Dat is de insteek van ons opiniestuk waarin we het recht op arbeid centraal stellen, ook voor deze doelgroep in een kwetsbare arbeidsmarktpositie.
    Lees meer
  • Traject toeleiding

    Na een grondige analyse op basis van een dertigtal gesprekken met H!-leden en verschillende stakeholders (Werkplekarchitecten, VVSG, Brugfiguur Werk, GTB, VDAB, …) zijn we tot de vaststelling gekomen dat we, naast het bepleiten van een efficiënter indicerings- en toeleidingsproces, samen met jullie ook andere pistes moeten verkennen om de toeleidingsproblematiek aan te pakken.
    Lees meer
  • Verslag denk- en deeldag I

    Op donderdag 16 mei kwamen we samen in Antwerpen voor de eerste denk- en deeldag rond toeleiding van doelgroepwerknemers.
    Lees meer
  • Gelijkschakeling gebruik ICF voor CMW en IMW

    De raad van bestuur van VDAB keurde de alignering van de indiceringsflow van CMW en IMW goed. Voortaan moeten er zowel voor CMW als voor IMW minimaal 20 en maximaal 43 categorieën worden ingevuld.
    Lees meer
  • OCMW's met een indiceringscel: een overzicht

    We wisten al langer dat 88 OCMW's minstens 1 indiceringsconsulent in dienst hadden. Op basis van het antwoord van minister Brouns op een parlementaire vraag van Allessia Claes weten we nu ook om welke OCMW's het gaat en krijgen we inzicht in de verdeling per provincie.
    Lees meer
  • Terugblik lanceersessie

    Op 4 maart werd het traject Toeleiding afgetrapt met een online lanceersessie. Maar liefst 70 mensen namen deel – nogmaals een bevestiging dat de uitdagingen rond toeleiding nog steeds groot zijn en om antwoorden vragen. Hieronder vind je meer informatie, de link naar de opname en de link naar het schematisch overzicht van het plan van aanpak.
    Lees meer
  • Werkzoekenden per gemeente

    Wil je graag zicht krijgen op het aantal werkzoekenden in de gemeenten waar jouw onderneming actief is om hierover in gesprek te gaan met je lokale vdab-contactpersoon of andere relevante actoren? Hieronder vind je relevante cijfers.
    Lees meer
  • Monitoring Toeleiding

    In april peilden we bij onze leden naar de huidige stand van zaken voor wat betreft toeleiding van doelgroepmedewerkers. We delen hier alvast enkele opvallende zaken.
    Lees meer

Individueel maatwerk

  • Inclusief werken

Met het decreet individueel maatwerk wil de Vlaamse overheid inzetten op de inschakeling van alle werkgevers in de tewerkstelling van personen met een arbeidsbeperking en zo meer mensen aan het werk krijgen.

Werkgevers kunnen rekenen op een financiële ondersteuning in de vorm van een werkondersteuningspakket (WOP): een loonpremie en/of een begeleidingspremie.

De maatregel IMW zal in de plaats komen van de Lokale Diensteneconomie (LDE), de Sociale Inschakelingseconomie (SINE) en de Vlaamse Ondersteuningspremie (VOP). Ook maatwerkafdelingen (MWA) zullen verdwijnen.

    Lopende zaken

  • Tijdelijke vergoedingen in overgangsregeling LDE en MWA worden wettelijk verankerd

    De wettelijke verankering moet te toekenning eenvoudiger en transparanter maken. Daarnaast wordt ook de loonpremie voor individueel maatwerkers met statuut uiterst kwetsbare verhoogd.
    Lees meer
  • STO: Vlaamse regering keurt erkenningsvoorwaarden goed

    Nadat het ondersteuningsdecreet van maart 2024 voor het eerst de term 'sociale tewerkstellingsonderneming' ofwel STO introduceerde, was het wachten op het uitvoeringsbesluit dat de voorwaarden en procedures voor de erkenning van STO's regelt. Dit is er nu.
    Lees meer
  • De sociale tewerkstellingsonderneming (STO) is geboren!

    Vlaamse Regering keurt derde ontwerp van ondersteuningsdecreet goed dat kader biedt voor nieuwe erkenning STO
    Lees meer
  • Subsidiebetalingen Individueel maatwerk en overgangsmaatregel

    Stand van zaken met de voorschotten en afrekeningen
    Lees meer

Collectief maatwerk

  • Inclusief werken

Het decreet van 12 juli 2013 betreffende maatwerk bij collectieve inschakeling en diens uitvoeringsbesluiten regelen de erkenning en subsidiëring van de maatwerkbedrijven in Vlaanderen.

Collectief maatwerk is de integratie van de voormalig sociale en de voormalig beschutte werkplaatsen in eenzelfde regelgevend kader in Vlaanderen.

    Lopende zaken

  • Administratieve vereenvoudiging in collectief maatwerk

    Het maatwerkbesluit wordt aangepast om een aantal vereenvoudigingen door te voeren
    Lees meer
  • Herverdeling contingent 2023

    Maatwerkbedrijven die contingent bijkrijgen door de herverdeling, worden binnenkort op de hoogte gebracht
    Lees meer
  • Doorstroomtrajecten voortaan vlotter

    Doorstroomtrajecten versoepeld en aanpassing financiering
    Lees meer
  • Patrimoniumtaks: maatwerkbedrijven volgen regeling zorgsector

    Hervorming van patrimoniumtaks moet voor maatwerkbedrijven neutraal blijven
    Lees meer

Klimaatjobs

  • Hergebruik
  • Fiets
  • Businessmodellen met impact
  • Repareren
  • Voedseloverschotten

Met het groeipad circulaire economie: “1000 Klimaatjobs” engageert de Vlaamse Overheid  om 1000 extra jobs te creëren in de sociale circulaire economie. Hiermee creëren we jobs én dragen we bij aan de duurzaamheid van Vlaanderen. In een eerste fase wordt een projectoproep gelanceerd voor bijna €8 miljoen, goed voor 360 extra medewerkers voor erkende maatwerkbedrijven.
Studies hebben aangetoond dat een sterke sociale circulaire economie tot wel 60% van de broeikasuitstoot kan verminderen.

Daarboven bieden we extra kansen aan mensen die nood hebben aan maatwerk en verder van de arbeidsmarkt verwijderd staan.

    Lopende zaken

  • Projectoproep

    Timing projectaanvraag
    Lees meer
  • Webinar

    6/7/2022 webinar over de handleiding van de projectoproep
    Lees meer
  • Derde fase klimaatjobs - oktober 2023

    De derde ronde van de klimaatjobs is op 1 oktober uitgevoerd
    Lees meer
  • Vierde ronde klimaatjobs

    Op 1/1/2024 gaat de vierde en voorlaatste uitbreiding in.
    Lees meer

Paritair comité 327.01

  • Inclusief werken

In het paritair subcomité voor de Vlaamse sector van de beschutte werkplaatsen, de sociale werkplaatsen en de maatwerkbedrijven (PC 327.01) worden de sectorale loon- en arbeidsvoorwaarden overeengekomen en vastgelegd in collectieve arbeidsovereenkomsten (cao’s). Herw!n verdedigt er de belangen van haar leden-werkgevers. De standpunten die de werkgeversdelegatie binnen het paritair comité verdedigt, worden voorbereid in de interne, door de Raad van Bestuur gemandateerde werkgroep Paritair comité.

    Lopende zaken

  • Paasakkoord in maatwerksector

    Sectorale sociale partners bereiken akkoord om financiële stabiliteit sector te verstevigen
    Lees meer
  • Federal Learning Account (FLA) - nog veel onduidelijkheden

    Advies van UNISOC om nog even te wachten
    Lees meer

RSZ harmonisering

De harmonisatie van de RSZ-statuten tussen de voormalig sociale en de voormalig beschutte werkplaatsen (en de maatwerkbedrijven) ligt al jaren op de plank, maar als gevolg van de federale staatsstructuur bleef het tot op heden dode letter.
Eind 2021 werd de harmonisatie echter opgenomen in het federale begrotingsakkoord, waardoor een gelijkschakeling voor wat de federale regels betreft plots wel mogelijk werd.
Om het gelijke speelveld te bewaren, betekent dit dat er ook op Vlaams niveau hervormingen moeten worden doorgevoerd.

    Lopende zaken

  • Vlaamse regering keurt tripartite akkoord omtrent besteding middelen tweede fase goed

    12,87 miljoen euro wordt in de sector geherinvesteerd
    Lees meer
  • Tweede fase RSZ harmonisatie is een feit!

    Federale regering voert tweede fase RSZ-harmonisering uit
    Lees meer
  • Programmawet plaatst alle maatwerkbedrijven onder categorie 3

    Eerste stap in de harmonisatiebeweging is een feit
    Lees meer
  • Wijziging KB sociale maribel ondertekend

    De sociale werkplaatsen treden (opnieuw) toe tot de sociale maribel vanaf 1 januari 2022.
    Lees meer
  • Opheffing GESCO doelgroepvermindering voor omkaderingspersoneel - besluit Vlaamse Regering ondertekend!

    De Vlaamse Regering formaliseert de harmonisering op Vlaams niveau door de opheffing van de doelgroepvermindering voor GESCO-omkadering.
    Lees meer
  • RSZ tweede fase: controleer de RSZ-aangifte op niet opgenomen GESCO rechten!

    Voor twintig procent van de doelgroepwerknemers betaalt sector teveel RSZ
    Lees meer
  • Nieuw vanaf 1 oktober 2023: doelgroepvermindering voor personen zonder recente, duurzame werkervaring

    Vlaamse regering voert nieuwe doelgroepvermindering in
    Lees meer

De Vlaamse Intersectorale Akkoorden (VIA)

De Vlaamse Intersectorale Akkoorden (VIA) zijn akkoorden tussen werkgevers- en werknemers organisaties en de Vlaamse overheid omtrent koopkracht en kwaliteit van de arbeid in de Vlaamse social profitsectoren. Het zijn kaderakkoorden die per sector in cao’s moeten worden uitgewerkt. De VIA-akkoorden worden afgesloten voor 5 jaar. Momenteel bevinden we ons in de looptijd van VIA 6 (2021-2025).

    Lopende zaken

  • Definitief VIA 6-akkoord getekend!

    Het zesde Vlaams Intersectoraal akkoord van 30 maart 2021
    Lees meer
  • VIA 6 protocol voor de sector ondertekend

    Protocol in uitvoering van het VIA 6 - voorakkoord.
    Lees meer

Kwaliteit

Elk maatwerkbedrijf of dienstverlener van WSE, VDAB of Syntra moet vanaf 2 september 2021 over een kwaliteitslabel beschikken. HERW!N gidste de leden met infosessies en een overeenkomst met auditbureau Cert’up naar een label op maat van de organisatie

    Lopende zaken

  • kwaliteitslabel

    Alle maatwerkbedrijven die lid zijn van HERW!N hebben sinds september 2021 een kwaliteitslabel op zak
    Lees meer

Hergebruik en herstel

  • Repareren
  • Hergebruik

Maximaal lokaal hergebruik realiseren vraagt wel wat lobby-werk gaande van btw-tarieven, UPV’s tot herstelplicht. HERW!N schuift daarom aan heel wat tafels aan om de belangen van onder andere Kringwinkels te behartigen.

    Lopende zaken

  • Rreuse

    HERW!N is lid van deze Europese federatie voor hergebruik en herstel binnen de sociale economie
    Lees meer
  • OVAM

    HERW!N vertegenwoordigt al haar leden, en de Kringwinkels in het bijzonder, binnen de werking van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij.
    Lees meer
  • Vlaanderen Circulair

    HERW!N is actief betrokken in de brede werking van Vlaanderen Circulair.
    Lees meer
  • Informatiegids voor AEEA

    Alle informatie rond inzameling, verkoop en herstel van AEEA nu gebundeld in één document
    Lees meer

UPV

  • Repareren
  • Hergebruik

De zogeheten systemen van uitgebreide producenten verantwoordelijkheid (UPV) zijn in opmars in Europa, en ook in Vlaanderen. Een UPV is een financieel beheersmechanisme waartoe producenten via  financiële bijdragen de kosten voor het inzamelen en verwerken van de specifieke afvalstroom komen te dekken. Bekendste voorbeelden van UPV’s op vandaag zijn o.a. Recupel (voor elektro), Bebat (voor batterijen) of Recytyre (voor banden).

Gezien het groeiend belang van UPVs wordt vanuit HERW!N hard werk gemaakt om hier een versterkte rol voor oa de Kringwinkels te bepleiten.

    Lopende zaken

  • Elektro

    Binnen de werking van Recupel treedt HERW!N op als officiële vertegenwoordiger van de Kringwinkels.
    Lees meer
  • Matrassen

    Binnen de werking van VALUMAT treedt HERW!N op als officiële vertegenwoordiger van de Kringwinkels.
    Lees meer

IFIC

IFIC is het instituut voor functieclassificatie, opgericht in 2002, dat in VIA 4 de opdracht heeft gekregen om voor de klassieke VIA-sectoren (waartoe de maatwerksector behoort) een analytische functieclassificatie te ontwikkelen. De functieclassificatie moet de basis vormen van een nieuw loonhuis.

    Lopende zaken

  • IFIC voor maatwerksector

    IFIC maatwerk
    Lees meer

Subsidies en financiering voor de sociale economie

Subsidiekanalen en financieringswijzen voor sociale economie ondernemingen

    Lopende zaken

  • Wijziging aan ‘de minimis’ regeling voor financiële steun van overheden

    'De minimis' plafonds worden verhoogd en berekeningswijze wordt aangepast
    Lees meer

AMA

Arbeidsmatige activiteiten (AMA zijn onbetaalde activiteiten waarmee deelnemers de latente functies van arbeid zoals zingeving en structuur kunnen ervaren.
De doelgroep van AMA zijn personen die door belemmeringen van cognitieve, medische, psychische, psychiatrische of sociale aard (nog) geen betaalde beroepsarbeid kunnen verrichten.
Er bestaan twee vormen van arbeidsmatige activiteiten: arbeidsmatige activiteiten in het kader van het gezondheids- en welzijnsbeleid, ook gekend als AMA Welzijn, AMA WVG of AMA Zorg en anderzijds arbeidsmatige activiteiten in de sociale economie (AMA WSE). AMA WSE is bedoeld als opstap naar betaald werk.

    Lopende zaken

  • Inspectie begeleiding AMA Zorg

    Vanaf 19 november start een inspectieronde bij AMA Zorg
    Lees meer