Gepost op 23/05/2024
Om samen met VDAB, WSE en andere relevante actoren te kunnen bouwen aan oplossingen voor het toeleidingprobleem, is het belangrijk om over actueel cijfermateriaal te beschikken. Daarom volgende twee acties:
- Op onze vraag heeft VDAB zich geëngageerd om vanaf september ‘24 de toeleiding voor AMA, CMW en IMW structureel te monitoren. Tot nu konden we ons enkel beroepen op statistische analyses op basis van cijfermateriaal van de twee voorgaande jaren. Die diepgaandere analyses blijven, maar daarbovenop komt nu een eenvoudigere monitoring die de situatie op het terrein onmiddellijk vertaalt in cijfers.
- Daarnaast gaan we na de zomer verder met een periodieke bevraging van onze leden over toeleiding. We deden een eerste bevraging in april. Hieronder vind je enkele conclusies. Voor volgende edities maken we deze bevraging korter zodat het slechts enkele minuten kost om ze in te vullen. Bij deze een warme oproep om deze telkens in te vullen. Want hoe meer cijfers, hoe sterker we staan om het gesprek aan te gaan.
- Conclusies ledenbevraging toeleiding april 2024:
- AMA: voor deze maatregel valt op dat niet zozeer de initiële toeleiding problematisch is, maar wel het aantal mensen dat uiteindelijk niet opstart of zeer snel weer stopt. Maar liefst 68% van de toegeleide mensen start geen duurzaam traject op in de organisatie. De vraag is of dit een eenmalige uitschieter is, dan wel zich zal herhalen in volgende bevragingen en zo ja, wat hiervan de oorzaken zijn. Mogelijke pistes zijn de zeer beperkte financiële vergoeding, de draagkracht van de betrokkene die nog onvoldoende is voor dergelijk traject of een mismatch tussen de activiteit en de interesses van de betrokkene.
- CMW:
- Het aantal mensen dat wordt toegeleid door GLOW-partners is zeer beperkt. Nochtans begeleiden zij, als partner van VDAB, ook mensen in een kwetsbare arbeidsmarktpositie.
- De doorlooptijd voor indicering is volgens deze bevraging beduidend korter via de indiceringsconsulent van het OCMW dan via VDAB of GTB.
- IMW: In theorie is het de werknemer zelf die het advies IMW moet aanvragen bij VDAB. We bevroegen wat onze leden doen wanneer zij een (potentiële) doelgroepwerknemer hebben die hulp vraagt bij die aanvraag. Uit de antwoorden blijkt dat iedereen lokale strategieën ontwikkelt om de indicering op te starten; hetzij via de SPOC SE, hetzij rechtstreeks via Team Tom, hetzij via OCMW en GTB.