Belangenbehartiging

UPV

 • Repareren
 • Hergebruik

De zogeheten systemen van uitgebreide producenten verantwoordelijkheid (UPV) zijn in opmars in Europa, en ook in Vlaanderen. Een UPV is een financieel beheersmechanisme waartoe producenten via  financiële bijdragen de kosten voor het inzamelen en verwerken van de specifieke afvalstroom komen te dekken. Bekendste voorbeelden van UPV’s op vandaag zijn o.a. Recupel (voor elektro), Bebat (voor batterijen) of Recytyre (voor banden).

Gezien het groeiend belang van UPVs wordt vanuit HERW!N hard werk gemaakt om hier een versterkte rol voor oa de Kringwinkels te bepleiten.

Lopende zaken

 • Elektro

  Binnen de werking van Recupel, UPV voor de selectieve inzameling van afgedankt elektrisch en elektronisch afval (AEEA), treedt HERW!N op als officiële vertegenwoordiger van de Kringwinkels en de door de Vlaamse overheid erkende Kringloopcentra. Dit houdt onder meer een periodieke afstemming in met Recupel i.f.v. het optimaliseren en maximaliseren van de inzameling, het herstel en hergebruik van elektro in Vlaanderen

  Lees meer
 • Matrassen

  Binnen de werking van VALUMAT, UPV voor de selectieve inzameling van matrassen, treedt HERW!N op als officiële vertegenwoordiger van de Kringwinkels en de door de Vlaamse overheid erkende Kringloopcentra. Dit houdt onder meer een periodieke afstemming in met VALUMAT i.f.v. het optimaliseren en maximaliseren van de inzameling, en het hergebruik van matrassen in Vlaanderen.

  Lees meer