Leden

Kringwinkel

  • Hergebruik

Door gebruikte spullen een tweede leven te geven, dragen De Kringwinkels zorg voor het milieu én creëren we sociale tewerkstelling.

 Kringwinkel, dat zijn 22 dynamische ondernemingen. Allemaal zetten ze in op kwaliteit, vernieuwing én professionalisering. De link met sociale tewerkstelling is een belangrijke sleutel: er worden jobs gecreëerd voor mensen die uit de boot vallen. Een goed opstapje, want zo doen ze werkervaring op en kunnen ze later ook elders aan de slag. Eva Verraes – directeur HERW!N

Kringwinkel is een stevig verankerd en alom gekend rolmodel voor duurzame ondernemers in België en ver daarbuiten. Iedereen kent Kringwinkel, iedereen heeft er één in de buurt. Met meer dan 30 jaar ervaring op de teller, 22 Kringwinkelcentra en 123 winkels weten we hoe tweedehands en sociale tewerkstelling in elkaar zitten én elkaar versterken.

  1. De Kringwinkel werkt aan tewerkstelling

Alle producten van Kringwinkel hebben een verhaal, net als de meer dan 4800 werknemers die bij ons in dienst zijn. De inkomsten uit onze verkoop gebruiken we om mensen die weinig of geen kansen hebben op de gewone arbeidsmarkt een passende job te geven. Zo doen ze terug ervaring op en krijgen terug ze een toekomstperspectief.

De Kringwinkel stimuleert hergebruik

Met onze werking redden we een heleboel spullen van de afvalberg. Onze mensen ontvangen herbruikbare spullen of halen ze gratis op, sorteren of repareren ze en geven ze een mooi plaatsje in onze winkels. Wat levert dit op? Heel veel. In totaal zamelen we elk jaar zo’n 84.000 ton goederen in. Meer dan de helft daarvan vindt een nieuwe thuis via De Kringwinkel. Je vindt er elke dag andere spullen, met kwaliteit voor een beperkt budget

Samenwerking als succesfactor

Nog een succesfactor van Kringwinkel? Samenwerking. Dankzij partners als OVAM en beleid van lokale overheden heeft Kringwinkel zich kunnen ontwikkelen. Maar even goed de samenwerking tussen de Kringwinkelcentra onderling is belangrijk. We wisselen ervaringen uit, volgen samen vormingen en gebruiken dezelfde huisstijl. Zo wordt Kringwinkel één sterk merk. En onze evolutie staat niet stil. Kringwinkel barst van ambitie. We willen verder groeien, nog meer mensen aan het werk krijgen en bouwen aan een groenere wereld. We zijn klaar om een versnelling hoger te schakelen: sociaal circulair ondernemen wordt het nieuwe normaal. Als pionier in het promoten van lokaal hergebruik, heeft Kringwinkel een voortrekkersrol. Van Australië tot Oman zakken geïnteresseerden af om inspiratie op te doen. Ze willen de succesformule graag kopiëren.

 

85 362 ton
ingezamelde spullen
40 385 ton
verkochte spullen
6 kg
hergebruik per vlaming
6151
medewerkers
7 miljoen
klanten
127
winkels

Gelinkte artikels

  • Hergebruik

We gaan steeds meer voor tweedehands

Steeds meer Belgen geven spullen weg of kopen en verkopen tweedehands! Ontdek alle resultaten van ons grootschalig onderzoek.
  • Hergebruik

De sint wordt steeds groener

Meer dan één op de drie schoorstenen worden gevuld met tweedehandsspeelgoed. Een opmerkelijke stijging, want twee jaar geleden was dit nog maar 26%. Ontdek ons grote sinterklaasonderzoek.
  • Hergebruik

Kringwinkel: dé partner voor lokaal hergebruik in een circulaire textielketen

Elk jaar wordt er in Vlaanderen meer dan 100.000 ton textiel afgedankt, waarvan meer dan de helft kledij. Deze enorme textielberg moet dringend verkleind én meer duurzaam en circulair verwerkt worden. Lees hierover de position paper van onze collega Greg.
  • Hergebruik

Spotlights on! Kim – Kringwinkel

"De grootste meerwaarde van Kringwinkel? Sowieso het verminderen van de afvalberg." Maar voor Kim persoonlijk, toch ook de sociale omgang met klanten en collega's.
  • Hergebruik

Voorstellen voor een goed opgezette UPV textiel

OPINIE GREG VAN ELSEN | Concrete voorstellen voor een gedragen UPV Textiel

Een fiscale hervorming die goed is voor mens én milieu?

OPINIE GREG VAN ELSEN | De federale regering boog zich over een langverwachte fiscale hervorming, maar vond nog geen akkoord. Wij leggen nog maar eens de vraag naar een circulaire fiscaliteit op tafel.
  • Hergebruik

Recycleren is goed. Hergebruik is beter!

Op de internationale dag van de recyclage zetten wij graag nog eens in de verf hoeveel beter het is materialen te hergebruiken dan ze te recycleren.

HERW!N zoekt versterking X 4

Meer elektro hersteld krijgen of reststromen van textiel optimaler valoriseren? De flow van producten in de Kringwinkels tracken van A tot Z of de online platformen optimaliseren? Wij zoeken niet één, maar vier nieuwe collega's om een volgende stap te zetten naar een meer circulaire economie.
  • Hergebruik

Tweedehands uit financiële noodzaak

37,8% van de Belgen heeft in de afgelopen 12 maanden iets tweedehands gekocht. Een mooie stijging van zo'n 3%! Helaas is het meest opvallende de stijging bij de mensen die zeggen dit te doen uit financiële noodzaak.
  • Hergebruik

Kringwinkel voor De Standaard Solidariteitsprijs

Zag jij ‘m ook passeren? Onze ‘inception-stijl krant in een krant’? Met deze knappe advertentie werd Kringwinkel geselecteerd voor De Standaard Solidariteitsprijs. En of we blij zijn met de erkenning voor het pionierschap van Kringwinkel in de sociale en circulaire economie.
  • Hergebruik

De Kringwinkel blaast 20 kaarsjes uit

Vandaag start niet alleen de Week van De Kringwinkel, maar blaast De Kringwinkel ook 20 kaarsjes uit.
  • Hergebruik

1.000 extra jobs in de sociale economie redden mee het klimaat

Vlaams minister van Werk, Economie en Sociale Economie Hilde Crevits wil de CO2-uitstoot jaarlijks terugbrengen door ondermeer te investeren in 1.000 bijkomende jobs in de circulaire sociale economie, in eerste instantie in de kringwinkels.