Programma
- 9u15 – 10u: Onthaal
- 10u – 10u30: Plenaire verwelkoming
- 10u30-12u30: Keuze uit sessie 1 en 2
1. Toeleiding van ex-gedetineerden
Ex-gedetineerden ervaren vaak heel wat drempels om terug aansluiting te vinden bij de arbeidsmarkt. Voor hen kan de sociale economie een belangrijke opstap betekenen om terug een plek te vinden in de samenleving. Langs werkgeverszijde betekent het een relevant toeleidingskanaal. In deze sessie zoeken we antwoorden op volgende vragen: wat zijn de juiste toegangspoorten als je met ex-gedetineerden aan de slag wil? Met welk statuut worden deze mensen tewerkgesteld? Hoe verloopt een eventuele indicering? Hoe zorg je ervoor dat de tewerkstelling succesvol en duurzaam is, zowel voor de ex-gedetineerde als voor de eigen organisatie? En zijn er eventueel obstakels die we kunnen vertalen naar beleidsaanbevelingen? We gaan erover in gesprek met onder meer VDAB-detentieconsulent Kaat Witdouck.
2. Cultuursensitiviteit bij aanwerving en tewerkstelling
In deze sessie gaan we dieper in op de (vaak onzichtbare) drempels die mensen met een andere culturele achtergrond ervaren, van bij de start van de aanwerving tot op de werkvloer. We behandelen volgende vragen: over welke drempels gaat het? Hoe kan je deze drempels als werkgever maximaal wegwerken? Wat betekent intersectionaliteit en wat kunnen we daaruit leren?
- 12u30 – 13u30: lunchpauze
- 13u30 – 15u45: keuze uit sessie 3 en 4
3. Werkgeverschap dat (nog meer) drempels sloopt
Uit veelvuldig onderzoek, uit gesprekken met toeleiders en uit de dagelijkse praktijk van vele sociale diensten binnen de sociale economie blijkt steeds weer dat personen in een kwetsbare arbeidsmarktpositie op heel wat drempels botsen om hun arbeidswens te vervullen. Het gaat dan bijvoorbeeld over de combinatie van werk met de zorg voor kinderen, mobiliteitsproblemen of een financiële drempel. In deze sessie onderzoeken we via uitwisseling op welke manier we – nog meer dan vandaag al het geval is, invulling kunnen geven aan werkgeverschap dat deze drempels mee helpt te slopen. Welke beleidsruimte is er nog binnen de eigen organisatie? We wisselen ideeën en concrete praktijken uit. Daarnaast brengen we eventuele obstakels en beleidsaanbevelingen in kaart. Deze sessie wordt begeleid door Inge Laperre (Vonst). Klaas Tiebout (adviseur Werkgeverschap Herw!n) sluit aan als technisch expert.
4. Opleiding (en certificering) als toeleidingtroef
Levenslang leren is intussen een welgekende pijler in het Vlaams onderwijs- en arbeidsmarktbeleid. Uit onderzoek blijkt dat vooral hoogopgeleiden gebruik maken van opleidingsmogelijkheden tijdens hun loopbaan, terwijl het minstens zo belangrijk is dat mensen in een kwetsbare arbeidsmarktpositie zich kunnen bijscholen. Voor toeleiders is het een grote troef als je als onderneming in de sociale economie opleiding (en idealiter ook certificering via een samenwerking met een onderwijsinstelling) aanbiedt op de werkvloer. Op die manier bouwen mensen immers niet alleen werkervaring op, maar worden ook hun technische competenties uitgebreid. In deze sessie leren we hoe onder andere Kringwinkel Hageland dit aanpakt. Daarna wisselen we in kleinere groepen ideeën uit: hoe kan je hier als organisatie zelf mee aan de slag? Wat is er nodig om deze good practices op te schalen?
- 15u45 – 16u: Plenaire afronding
Voor wie?
Ben je als (HR-)directeur, medewerker van de sociale dienst of HR-beleid betrokken bij de toeleiding van nieuwe doelgroepmedewerkers? Wil je graag nieuwe pistes verkennen om de toeleiding te verbeteren, samen met andere H!-leden en experts? Wissel je graag ervaringen uit over het werken met verschillende doelgroepen, HR-beleid en het verloop van het indiceringsproces? Dan is dit traject absoluut iets voor jou.
Praktisch
Schrijf je hier in of via de button ‘eventsite’.
Deze derde denkdag gaat door op dinsdag 11 februari 2025 van 9u30 tot 16u30.
Locatie: Let’s Meet Gent, Koning Boudewijnstraat 18 – 9000 Gent (vlakbij het station)
Deze denk- & deeldag is een onderdeel van het Traject Toeleiding: