H! Agenda

Traject Toeleiding: Denk & Deeldag I

Gepost op 6 februari 2024

Na een grondige analyse op basis van een dertigtal gesprekken met H!-leden en verschillende stakeholders (Werkplekarchitecten, VVSG, Brugfiguur Werk, GTB, VDAB, …) zijn we tot de vaststelling gekomen dat we, naast het bepleiten van een efficiënter indicerings- en toeleidingsproces, ook andere pistes moeten verkennen om de toeleidingsproblematiek aan te pakken.

In deze eerste sessie gaan we in op 4 eerste pistes, met name: Tewerkstelling van asielzoekers en van jongeren, bouwen aan een sterk lokaal netwerk en culturele en taaldrempels wegwerken. Ontdek het volledige programma hieronder.

Je moet ingelogd zijn om in te schrijven. Is je organisatie lid? Maak hier je login aan. Ben je nog geen lid? Vraag hier om lid te worden.

Programma

 

  • 09u15 – 09u45: Onthaal
  • 09u45 – 10u15: Verwelkoming en introductie
  • 10u15 – 12u30: Sessieblok A

 

Sessie 1: Bouwen aan een sterk lokaal netwerk: het uitbouwen en onderhouden van een sterk lokaal toeleidingnetwerk is een belangrijke troef.  We gaan in op de noodzaak van dit netwerk, we laten ons inspireren door de proactieve aanpak van twee H!-leden, informeren over de rol van de Lokale Partnerschappen en de verhouding met de sociale economie en gaan zelf aan de slag met ons eigen (potentiële) netwerk.

Sessie 2: Taaldrempels bij aanwerving: Taalbarrières….. dit is binnen onze sector geen vreemd gegeven. Allen zijn we er op één of andere manier mee bezig. Toch leert de ervaring dat we nog vaak op allerlei obstakels stoten.

Deze sessie omvat twee delen. Voor deel één verzamelden we een bond gezelschap van experten binnen deze materie. Deskundigen op het gebied van het uitbouwen van een taalbeleid binnen een organisatie, ondersteuners die opleidingen aanbieden. Handvaten, tools en nieuwe technologieën die kunnen helpen. Maar evengoed staan we stil bij nieuwe trends die mee ondersteuning kunnen bieden. Tijdens deel twee gaan we dieper in op de materie, zoomen we in op obstakels. Stellen we ons de vraag: wat houdt ons tegen? We delen en leren van elkaar.

We zoomen in op twee goede praktijken en praten met:

Martine Eloy – algemeen coordinator bij Posthof – werkplek architect
Sieglinde Van Hove – taalcoach bij Kopa Vzw – werkplek architect
Stefan Verbist – Manager bij Global Talk België

 

  • 12u30 – 13u30: lunchpauze
  • 13u30 – 15u45: Sessieblok B

 

Sessie 3: Toeleiding en tewerkstelling van asielzoekers: er liggen heel wat kansen in de tewerkstelling van asielzoekers in de sociale economie.

In deze sessie schetsen we de beleidscontext en het pilootproject waar we samen met onder andere Fedasil aan werken. In een tweede deel snijden we via deeltafels drie deelvragen aan:

Sarah De Beule (ervaringsexpert instroom en begeleiding asielzoekers): welke bagage heeft een se-onderneming nodig om een traject op te starten?
Klaas Tiebout ( Adviseur Werkgeverschap Herw!n): wat is de wenselijkheid van de uitbreiding van het statuut Uiterst Kwetsbaren?
Welke strategieën zijn er om als organisatie drempels weg te werken voor deze doelgroep?

Sessie 4: Toeleiding en tewerkstelling van jongeren: het maatwerkdecreet is ondertussen al enkele jaren van kracht.

Als je al even meedraait in de sector, weet je misschien dat vroeger andere toegangscriteria golden, waaronder ‘vijf jaar inactief zijn’, ofwel: een gigantische kloof tussen schoolverlaters en werkvloeren. Gelukkig kan dit nu anders! Maar over welke jongeren gaat het dan precies en hoe krijg je hen op jouw de werkvloer? Met welke partners gaan we hiervoor in gesprek en wat houdt ons eventueel tegen om dit te doen? In een tweede deel gaan we in op de vraag hoe we ervoor zorgen dat jongeren gemakkelijker hun plek vinden in jouw organisatie en het dus zowel voor hen als voor jouw organisatie een positieve (en eventueel duurzame) ervaring wordt.

 

  • 15u45 – 16u00: plenaire afronding
  • 16u00 – 16u30: afsluiten met een drankje

Voor wie?

Ben je als (HR-)directeur, medewerker van de sociale dienst of HR-beleid betrokken bij de toeleiding van nieuwe doelgroepmedewerkers? Wil je graag nieuwe pistes verkennen om de toeleiding te verbeteren, samen met andere H!-leden en experts? Wissel je graag ervaringen uit over het werken met verschillende doelgroepen, HR-beleid en het verloop van het indiceringsproces? Dan is dit traject absoluut iets voor jou.

Praktisch

Deze eerste denkdag gaat door op donderdag 16 mei in Antwerpen in De Winkelhaak van 9u30 tot 16u30.

Deze denk- & deeldag is een onderdeel van het Traject Toeleiding:

  • Lanceersessie (online) op maandag 4 maart van 15u tot 16u30.
  • Denk- & deeldag I: donderdag 16 mei 2024

 

 

 

Voorwaarden

Om privacyredenen geven we mee dat op onze events mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd – in vorm van foto en/of film – dat nadien via HERW!N-mediakanalen kan worden gebruikt.

  • Annuleren van jouw inschrijving voor een live event kan uitsluitend schriftelijk (per e-mail, via heidi@herwin.be).
  • Annulatie kan kosteloos tot 5 werkdagen voor het evenement plaatsvindt.
  • Annulatie kan kosteloos in geval van ernstige ziekte of ongeval van de deelnemer: je meldt ons dit zo snel mogelijk schriftelijk en vóór de start van het event via e-mail en bezorgt ons de nodige attesten. Het volledige inschrijvingsbedrag wordt, als dit reeds was vereffend, teruggestort. Let wel: ziekte of ongeval waardoor u slechts een deel van de sessies afwezig bent, geeft geen aanleiding tot kosteloze annulatie.
  • Bij afwezigheid zonder verwittiging, wordt een no-showfee van 40,- euro (excl. btw) aangerekend voor catering- en andere kosten. Een vervanger mag steeds jouw plaats innemen. Gelieve ook deze wijziging door te geven.