H! Agenda

Traject Toeleiding: Denk & Deeldag II

Gepost op 6 februari 2024

Op deze tweede denk- en deeldag* rond toeleiding gaan we samen met jullie aan de slag met vier hefbomen voor een vlottere toeleiding van doelgroepmedewerkers.

Programma

9u15 – 9u45: Onthaal

9u45 -10u15: Plenaire verwelkoming (Evelyn De Craene)

10u15 -12u30 (incl pauze):

  • Vlot ICF-taalgebruik in jouw organisatie (operationeel)
    • Veel leden leveren zelf informatie aan in functie van een indicering (in het kader van een spoedprocedure). Daarenboven wordt de icf-taal ook gehanteerd voor het voorbereiden van de evaluaties van de adviezen. In deze sessie gaan we in op die ‘icf-taal’. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de betrokken medewerkers, ook de maatwerkcoaches die concrete voorbeelden moeten aanreiken, deze taal nog meer in de vingers krijgen in functie van een snellere afhandeling van het dossier? Na een kort plenair gedeelte gaan we in kleinere groepen aan de slag om tips & tricks uit te wisselen en te capteren. Bij deze ook een warme uitnodiging om vooraf al even na te gaan hoe dit in jouw organisatie wordt aangepakt en welke obstakels er zijn. Deze sessie wordt begeleid door Inge Laperre van Vonst.
  • De rol van de sociale economie in de re-integratie van (langdurig) arbeidsongeschikten (beleid)
    • Het lijkt evident dat de sociale economie, gezien haar expertise in begeleiding en werk op maat, een rol te spelen heeft in één van de grootste uitdagingen van de Vlaamse arbeidsmarkt: de re-integratie van mensen in langdurige arbeidsongeschiktheid. Toch lijkt de operationalisering daarvan niet zo evident. Want hoe moet die rol er dan concreet uitzien? Welke noden heeft deze diverse groep en hoe kunnen we daaraan tegemoetkomen? Waar liggen kansen en welke (procedurele) obstakels moeten daarvoor overwonnen worden? We gaan erover in gesprek met Lynn Germeys (VDAB-beleidsadviseur re-integratie), Karolien Mermans (supervisor terug-naar-werk-coördinatoren bij Solidaris), Florence Wolfs (stafmedewerker RTW – Terug naar Werkcoördinator bij CM), Lynn Decoene (trajectbegeleider bij Kringwinkel ’t Rad) en via gesprekstafels met alle deelnemers. Met deze sessie beogen we vooral input te capteren voor verder beleidswerk.

 

12u30 – 13u30: Lunch

13u30 – 15u45 (incl pauze):

  • Toeleiding van jongeren uit het BUSO-onderwijs (operationeel / beleid)
    • BUSO-scholen richten zich van oudsher op voormalige beschutte werkplaatsen voor het vinden van stageplaatsen en/of volwaardige arbeidsplaatsen. De laatste jaren lijken er hier en daar duurzame samenwerkingen te ontstaan tussen voormalige sociale werkplaatsen en BUSO-scholen, maar dit kan zeker nog versterkt worden. In deze sessie bekijken we de zaak zowel vanuit onderwijs- als vanuit organisatieperspectief. Welk activiteiten zijn interessant voor scholen? Voor welke jongeren is er een potentiële match? Waar zijn er kansen tot betere samenwerking? Hoe kunnen we onze werkvloeren nog meer openstellen voor deze doelgroep? Welke uitdagingen brengt dit met zich mee? Na een inleiding met enkele onderwijsactoren verzamelen we input via gesprekstafels en wisselen we ervaringen uit.
  • Flexibel werkgeverschap voor een volwaardig werknemersstatuut: deeltijds werk (beleid)
    • Uit gesprekken met toeleiders blijkt dat het aanbieden van deeltijds werk een belangrijke troef is voor de tewerkstelling van personen in een kwetsbare arbeidsmarktpositie. Deze groep kampt immers bovengemiddeld met fysieke beperkingen, een verminderde mentale draagkracht en/of een kleiner netwerk om de combinatie met privé-uitdagingen mogelijk te maken, waardoor voltijds werk vaak niet mogelijk is. Tegelijkertijd merken we dat er een aantal drempels zijn om deeltijds werk vlot mogelijk te maken, zowel op beleids- als op organisatieniveau. Samen met Adviseur Werkgeverschap Klaas Tiebout kijken we naar obstakels in het beleidskader; daarna gaan we via gesprekstafels in op de organisatorische uitdagingen van deeltijds werk.

 

15u45 – 16u30: netwerkmoment

 

 

*deze denk- en deeldag kadert binnen het traject Toeleiding.

Inschrijven

Schrijf je hier in voor de denk en deeldag en kies alvast welke sessies je wenst te volgen. Inschrijven kan ook via de button ‘Eventsite’.

We ontvangen graag voor elke deelnemer een aparte inschrijving, met voornaam, achternaam en mailadres van de deelnemer. Inschrijven kan tot en met vrijdag 11 oktober.

Voor wie?

Ben je als (HR-)directeur, medewerker van de sociale dienst of HR-beleid betrokken bij de toeleiding van nieuwe doelgroepmedewerkers? Wil je graag nieuwe pistes verkennen om de toeleiding te verbeteren, samen met andere H!-leden en experts? Wissel je graag ervaringen uit over het werken met verschillende doelgroepen, HR-beleid en het verloop van het indiceringsproces? Dan is dit traject absoluut iets voor jou.

Praktisch

Deze tweede denkdag gaat door op donderdag 17 oktober van 9u15 tot 16u30 in de Kriekelaar in Brussel.

Deze denk- & deeldag is een onderdeel van het Traject Toeleiding:

Voorwaarden

 

  • Annuleren van jouw inschrijving voor een live event kan uitsluitend schriftelijk (per e-mail, via heidi@herwin.be).
  • Annuleren kan kosteloos tot 5 werkdagen voor het evenement plaats vindt.
  • Annuleren kan kosteloos in geval van ernstige ziekte of ongeval van de deelnemer:. In dit geval meldt je ons dit zo snel mogelijk via mail. En dit vóór de start van het event. Je bezorgt ons ook de nodige attesten. Het volledige inschrijvingsbedrag wordt, als dit reeds was vereffend, teruggestort. Let wel: ziekte of ongeval waardoor je slechts een deel van de sessies afwezig bent, geeft geen aanleiding tot kosteloos annuleren.
  • Bij afwezigheid zonder verwittiging, wordt een no-showfee van 40,- euro (excl. btw) aangerekend voor catering- en andere kosten. Een vervanger mag steeds jouw plaats innemen. Gelieve ook deze wijziging door te geven.
  • Om privacy-redenen geven we mee dat op onze events mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd – in vorm van foto en/of film – dat nadien via HERW!N-mediakanalen kan worden gebruikt.