Nieuws

We gaan steeds meer voor tweedehands

Gepost op 11 januari 2024
  • Hergebruik

Steeds meer Belgen hebben vorig jaar gebruikte spullen weggegeven (77,3%, t.o.v. 73,3% een jaar geleden) of verkocht (50,4%, t.o.v. 44% een jaar geleden). Steeds meer mensen kopen ook tweedehands. 44,2% van de Belgen heeft in de afgelopen 12 maanden gebruikte spullen gekocht, een pak meer dan de 38,5% een jaar geleden. Dit blijkt uit een tweedehandsonderzoek dat in november werd uitgevoerd bij 2.000 Belgen, in opdracht van de hergebruikalliantie waar ook Kringwinkel deel van uitmaakt.

Bijna vier op de vijf Belgen (77,3%) heeft in de afgelopen 12 maanden gebruikte spullen weggegeven aan vrienden, familie, het goede doel of de Kringwinkel. Vooral kledij, speelgoed, boeken en strips, decoratie-artikelen en meubelen krijgen op die manier een tweede, derde of vierde leven. Voor het eerst heeft ook meer dan de helft (50,4%) van de Belgen goederen verkocht, en verdient er op die manier ook iets aan. Gemiddeld leverde dit 144,1 euro op.

Tweedehands spullen verkopen levert niet alleen extra budget op. Het geeft ons een goed gevoel. Ontspullen geeft ook rust. We doen het ook omdat we op die manier anderen blij kunnen maken of uit milieu-overwegingen.

 

Waarom verkoop je goederen die je niet meer nodig hebt?

  • Het is goed voor de portemonnee – 56,5%
  • Het geeft me een goed gevoel – 36,1%
  • Het hebben van minder onnodige spullen geeft me rust – 35,6%
  • Ik kan er iemand anders blij mee maken – 33,2%
  • Het is goed voor het milieu – 32,6%
  • Uit financiële noodzaak – 26,8%

 

Tweedehands kopen? Dubbel zo veel jongeren dan 55-plussers.

44,2% van de Belgen heeft in de afgelopen 12 maanden iets tweedehands gekocht, een flinke stijging vergeleken met de 38,5% een jaar eerder en de 35% in 2021. Franstaligen kopen vaker gebruikte spullen dan Nederlandstaligen (48,6% t.o.v. 40,8%). Vrouwen (51,3%) shoppen vaker tweedehands dan mannen (37,1%). Ook de leeftijd speelt een rol. Vooral jongeren kopen vaker tweedehands: 55,1% van de -34-jarigen schafte zich vorig jaar iets tweedehands aan, tegenover 32,3% van de 55-plussers. Gemiddeld gaven tweedehandskopers vorig jaar 111,4 euro uit aan tweedehandsproducten.

Ook hier is het financiële aspect – “Het is goed voor de portemonnee” – de belangrijkste motivatie. Steeds meer landgenoten, vooral ten zuiden van de taalgrens, nemen hun toevlucht tot tweedehands uit financiële noodzaak (31,5% bij de Franstaligen, t.o.v. 14,3% bij de Nederlandstaligen).

Waarom koop je tweedehands goederen?

  • Het is goed voor de portemonnee – 67,9%
  • Zoeken naar spullen vind ik leuk – 39,4%
  • Het is goed voor het milieu – 38%
  • Je vindt originele producten die nieuw niet meer te vinden zijn – 24,5%
  • Uit financiële noodzaak – 22,7%

 

Waarom niet?

Meer dan de helft van de Belgen kocht de afgelopen 12 maanden geen tweedehands spullen. Er is dan ook nog een groot potentieel voor hergebruik in ons land. Gevraagd naar de reden waarom ze nieuwe spullen verkiezen, antwoordt 29,3% “uit gewoonte”. 16,2% kan niet precies vinden wat hij zoekt in een tweedehandswinkel en 15,9% vindt het makkelijker om nieuwe artikelen te kopen. 15,8% heeft er eenvoudigweg niet aan gedacht. Nochtans verklaart 68,5% van de ondervraagden in het onderzoek zich akkoord met de stelling “Waarom zou je iets nieuw kopen als je het ook tweedehands op de kop kan tikken”. Daarom doen de vier initiatiefnemers van dit tweedehandsonderzoek een oproep om van hergebruik één van de goede voornemens voor het nieuwe jaar te maken. Of het nu door ze weg te geven, verkopen of kopen is, gebruikte spullen een tweede, derde of vierde leven geven levert niets dan positieve resultaten op.