FAQ

Hoe gebeurt de aanwezigheidsregistratie praktisch?

Registratie met smartphone

De aangifte van werken genereert een QR code voor een bepaald contract.

– Deze QR code wordt dan door de werknemer met zijn smartphone op de werkplaats gescand. De werkplaats wordt opgehaald via geolocalisatie (localisatie op smartphone moet dus ingeschakeld zijn).
– De identiteit van de werknemer wordt via Itsme bevestigd. De Itsme login blijft 6 uur geldig, dus de werknemer moet zich bij pauzes of vertrek niet opnieuw identificeren. De werknemer moet wel steeds het type registratie ‘in’ en ‘out’ kiezen.

Er zijn verschillende aanbieders van software met applicaties waardoor de aanwezigheidsregistratie via een app (zonder gebruik van Itsme) of een app met NFC-stickers kan worden gedaan. Klik hier voor de opname van de webinar waarop twee systemen werden voorgesteld.

De registratie kan in theorie ook gebeuren door de werknemer via de online dienst op het portaal van de RSZ. In dit geval moet het nummer van de aangifte van werken manueel worden ingevoerd. Dit lijkt op het eerste zicht een weinig werkbare methode.

Registratie met badge

De registratie gebeurt dan via een badgesysteem van de werkgever of een ontwikkelaar dat communiceert met de RSZ. Je hangt dan een fysiek apparaat (zoals een prikklok) op de locatie.