Home

Herwinnen van materialen

Door lokaal materialen te herwinnen en door het sluiten van kringlopen, willen we de levensduur van producten, materialen en grondstoffen zo lang mogelijk maken.

Waarom?

Omdat verspillen out is

  • De wereldwijde vraag naar grondstoffen neemt exponentieel toe door de snel groeiende wereldbevolking – tegen 2050 zijn we met 9,7 miljard ! – en een groeiend welvaartsniveau,
  • De natuurlijke hulpbronnen zijn eindig en vandaag gebruiken en verbruiken we al veel meer dan wat de aarde kan produceren. Houden we dit ritme aan, dan overstijgen we nog veel verder de draagkracht van de aarde, met alle gevolgen van dien.
  • De circulaire economie – ook wel vaak kringloopeconomie genaamd – biedt hierop een antwoord.

Hoe?

Circulaire economie

  • Het uitgangspunt van de circulaire economie is het maximaal behouden van de waarde van producten, materialen en grondstoffen door het sluiten van kringlopen. Dit kan door:
  • Het verlengen van de levensduur van producten door innovatief design of door het verhuren, delen of ruilen van producten
  • Het repareren, hergebruiken, upcyclen en recycleren van materialen, producten en onderdelen

 

Wat?

5 circulaire en succesvolle businessmodellen in de praktijk

1. Herwinnen van spullen

Wij willen met onze Kringwinkels een hergebruik van 5,4 kg naar 10 kg per inwoner in Vlaanderen realiseren. Slagen we als sector om dit te bereiken dan helpen wij Vlaanderen mee in het behalen van de klimaatdoelstellingen. En om te slagen in dit opzet hebben wij een masterplan hergebruik ontwikkeld.

2. Herwinnen van energie

Energiesnoeiers helpen je om energie te besparen. Jaarlijks ongeveer voeren de energiesnoeiers bijna 20.000 scans uit om kwetsbare gezinnen bewust te maken van hun energie- en waterverbruik en om hen aan te zetten om meer afval te sorteren.

3. Herwinnen van voedsel

De Foodsavers zorgen voor een betere toegang tot verse en gezonde voeding voor wie het niet breed heeft via distributieplatformen, sociale kruideniers of buurtrestaurants

4. Fietsmobiliteit

Fietspunten stimuleren het gebruik van de fiets in combinatie met openbaar vervoer. Ze staan in voor het onderhoud van de fietsen bij de treinstations (bvb Bluebike) en voor fietsleasing voor bedrijven, lokale besturen of particulieren.

5. Récupe in de praktijk

Ook in het groen of in de bouw herwinnen onze leden grondstoffen. Zo krijgen bermmaaisel of afvalhout een nieuwe functie.