Belangenbehartiging

IPA akkoord 2023-2024 en koopkrachtpremie

Gepost op 31/03/2023
  • Inclusief werken

Eind maart heeft de G10 een akkoord bereikt voor de IPA-periode 2023-2024.
Het akkoord is nodig om de stelsels SWT en tijdskrediet landingsbanen te kunnen verlengen. De intersectorale NAR-cao’s hieromtrent worden eind mei verwacht, daarna moeten ook de sectorcao’s worden vernieuwd. De huidige cao’s lopen af op 30 juni. Nieuw is dat voor doelgroepwerknemers in de maatwerksector de loopbaanvoorwaarde om in een stelsel tijdskrediet landingsbanen in te stappen wordt verlaagd van 35 naar 25 jaar. Dit moet meer oudere doelgroep werknemers de kans geven aan het werk te blijven aan een verminderd arbeidsvolume. Daarnaast werd ook opnieuw bevestigd dat het minimumloon op 1 april 2024 en op 1 april 2026 telkens met 35 EUR zal stijgen.

Intussen zijn ook de contouren bekend van de koopkrachtpremie van maximaal 750 EUR die kan worden toegekend in ondernemingen waar er tijdens de crisis goede resultaten zijn gehaald. De koopkrachtpremie volgt het stelsel van de Coronapremie en is dus vrij van gewone RSZ bijdragen en bedrijfsvoorheffing. Er is wel een bijzondere bijdrage van 16,5% verschuldigd. De koopkrachtpremie moet toegekend worden door een sectorale cao of een cao op ondernemingsvlak, eventueel ook via individuele overeenkomsten. De koopkrachtpremie moet een compensatie vormen voor het gegeven dat de loonnorm voor 2023-2024 0% bedraagt. Het is niet de bedoeling hieromtrent een sectorcao voor het PC 327.01 af te sluiten. Koopkrachtmaatregelen maken in de Vlaamse social profit het voorwerp uit van VIA akkoorden.

Enkel voor leden

Om de updates van belangenbehartiging te lezen, moet je lid zijn van HERW!N en ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.
Is je organisatie lid? Vraag hier je login. Ben je nog geen lid? Vraag hier om lid te worden.