FAQ

Wat wordt er bedoeld met een artikel 60 §7-tewerkstelling?

Een artikel 60 §7-tewerkstelling is een vorm van tijdelijke werkervaring (TWE) waarbij een OCMW een persoon met recht op maatschappelijke integratie (leefloon) of maatschappelijke hulp (kandidaat vluchtelingen en vreemdelingen) in dienst neemt, meestal om die persoon ter beschikking te stellen van de gemeente, een sociale economie initiatief, een vzw of een privépartner van het OCMW. Artikel 60§7 is het artikel uit de organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de centra voor maatschappelijk welzijn dat de wettelijke basis vormt voor dit soort tewerkstelling.

Het OCMW treedt op als juridische werkgever en betaalt het loon uit. De terbeschikkingstelling in het kader van een artikel 60 §7-tewerkstelling is een uitzondering op het principieel verbod op terbeschikkingstelling van werknemers. Het OCMW ontvangt van Vlaamse overheid via de POD MI (programmatorische federale overheidsdienst Maatschappelijke Integratie) een toelage om het loon te kunnen financieren. De toelage is gelijk aan het bedrag van het leefloon voor een samenwonende met gezinslast. Wanneer de persoon wordt tewerkgesteld in een erkend sociale economie initiatief, kan het OCMW een verhoogde staatstoelage aanvragen. Sinds het decreet betreffende de tijdelijke werkervaring (2017) moet het OCMW een traject tijdelijke werkervaring starten om voor een artikel 60§7 tewerkstelling een toelage te kunnen ontvangen.

Een artikel 60 §7-tewerkstelling heeft een dubbele doelstelling:
– het activeren van de betrokkene door het opdoen van beroepservaring en het aanleren van technische competenties en arbeidsattitudes;
– het opbouwen van sociale rechten voor het verkrijgen van een sociale uitkering.